Държавите-членки на НАТО Полша, Естония, Латвия и Литва се позоваха

...
Държавите-членки на НАТО Полша, Естония, Латвия и Литва се позоваха
Коментари Харесай

Полша, балтийците искат консултации в НАТО по член 4 от договора

Държавите-членки на НАТО Полша, Естония, Латвия и Литва се позоваха през днешния ден на член 4 на контракта на алианса (Вашингтонския договор) за започване на съвещания сред страните членки поради офанзивата на Русия против Украйна, заяви Си Ен Ен.

„ Страните се съветват дружно, когато, по мнението на някоя от тях, териториалната целокупност, политическата самостоятелност или сигурността на която и да е от страните е застрашена “, се споделя в член 4 от Северноатлантическия контракт.

Според уеб страницата на НАТО консултацията по член 4 може да докара до групови дейности сред 30-те държави-членки.

Уебсайтът споделя, че член 4 е бил употребен шест пъти до момента в 73-годишната история на НАТО. Последно на него се е позовала Турция през февруари 2020 година, откакто десетки турски бойци бяха убити при нахлуване от сирийските държавни сили в следени от опозицията региони на Северна Сирия.

Турция се е позовала на член 4 още четири пъти: един път през 2015 година, с цел да осведоми алианса за своя отговор на терористичните офанзиви в страната; два пъти през 2012 година, откакто турски боен аероплан беше свален в Северна Сирия и откакто турски цивилни бяха убити от сирийски обстрел; и през 2003 година, когато Турция изиска помощ от съюза, с цел да отбрани популацията си от всевъзможни последствия от войната в прилежащ Ирак.

В два от тези случаи НАТО отговори с военна помощ, като изпрати ракетни батареи " Пейтриът " за отбрана против сирийски офанзиви през 2012 година и като изпрати самолети и ракетни батареи в Югоизточна Турция по границата с Ирак през 2003 година

Полша се базира на член 4 през 2014 година след предходната съветска експанзия в Украйна. Това докара до подсилване на силите на НАТО по източния му фланг.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР