Държавите членки на Европейския съюз, включително и България, работят по

...
Държавите членки на Европейския съюз, включително и България, работят по
Коментари Харесай

Министър Росен Желязков участва в Срещата на върха по киберсигурност и Форум по управление на интернет

Държавите членки на Европейския съюз, в това число и България, работят по съгласуван механизъм за сигурността на 5G мрежите. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков по време на Срещата на върха по киберсигурност, която се организира в Берлин. Той добави, че през декември следва Съветът на Европейския съюз да утвърди заключенията за значимостта на мрежите от пето потомство и аспектите на сигурността.



Темите за разрастване на 5G, гарантирането на киберсигурността на мрежите от 5-то потомство, като и европейските подходи, прилагани за тяхна отбрана, бяха съществени тематики на срещата на министър Росен Желязков с федералния министър на стопанската система и енергетиката на Германия Питър Алтмайер.

Двамата министри разискаха идното сключване на заключенията на Съвета на Европейския съюз, с което се утвърждава координираният метод към разрастване на 5G мрежите и киберсигурността на бъдещите електронни съобщителни мрежи.

Пред участниците във Форума по интернет ръководство, министър Желязков акцентира, че в тази област България е една от първите страни в Европа, които имат законодателство в полза на потребителите.

“Моделът за ръководство на интернет, който поддържа прозрачността и свободата, сътвори условия за здравословна конкуренция сред огромен брой предприятия. В резултат на тази политика, нашата страна е достигнала до водещи позиции във връзка с скоростта на интернет и достъпността на цените за потребление на услугата. Това е образец за това, по какъв начин държавната политика за ръководство на този световен запас е мощен инструмент за реализиране на стопански напредък “, сподели министърът.

В рамките на Форума по ръководство на Интернет министър Желязков организира среща с американския академик Винт Сърф, приет за един от „ бащите “ на Интернет.



Българските бизнесмени и институции са доста дейни във връзка с запазването и регистрирането на имена на интернет домейни, разяснява по време на диалога българският министър. Той даде образец, че у нас има към 63700 домейна на латиница, 3535 домейна на кирилица, а 45 % от адресите “.ею “ са регистрирани в България. „ Кирилицата се трансформира в един от трите съществени езика в интернет “, добави Росен Желязков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР