Държавите членки на Европейския съюз трябва да създадат и поддържат

...
Държавите членки на Европейския съюз трябва да създадат и поддържат
Коментари Харесай

Европарламентът настоява за мониторинг на публичното финансиране на медии


Държавите членки на Европейския съюз би трябвало " да основат и поддържат по законодателен път и на процедура безвредна и сигурна среда за публицистите ", се показва в признатата в четвъртък от Европейския парламент незаконодателна резолюция. За нея гласоподаваха 488 депутати, против 43-ма " срещу " и 114 въздържали се.

Парламентът приканва Европейската комисия да даде непрекъснато и уместно финансиране в границите на бюджета на Европейски Съюз за поддръжка на мониторинга на медийния плурализъм на Центъра за плурализъм и независимост на медиите и да сътвори самостоятелни механизми за наблюдаване за оценка на положението на свободата и плурализма на медиите в Европейски Съюз.

Членовете на европарламента изискват от страните членки да усилят финансовата поддръжка за доставчиците на публични услуги и проверяващата публицистика, като в същото време се въздържат от присъединяване в публицистичните решения.

В текста се прибавя, че страните в Европейски Съюз да бъдат задължени да оповестяват за бюджетното финансиране, предоставяно на медийните сдружения, както и да се прави непрекъснато наблюдаване на всяко бюджетно финансиране, отпускано на притежатели на медии.

Предлагасе да се забрани или най-малко да стане изцяло транспарантно присъединяване в публични поръчки на сдружения, чийто краен притежател има медийно сдружение.

Осъдените или приетите за отговорни в осъществяване на каквото и да било закононарушение не следва да бъдат притежатели на медии.

Екологичен потенциал приканва страните да одобряват и приложат правила за собствеността на медиите, тъй че да се избегне концентриране на благосъстоятелност, непряката благосъстоятелност и собствеността, обхващаща разнообразни медии, както и да се обезпечат прозрачността, оповестението и лесният достъп за жителите до информация за собствеността на медиите, източниците на финансиране и ръководството им.

Подчертава се нуждата от ограничавания за чиновници на обществени длъжности да бъдат притежатели на медии.

За да бъдат предпазени публицистите от принуждение и закани, би трябвало да се сътвори самостоятелен и неутрален регулаторен орган в съдействие с журналистическите организации, който да прави мониторинг, да документира и рапортува случаи на принуждение.

Евродепутатите показват угриженост от растящия брой случаи на кибертормоз, порнография за възмездие и полова корист с деца и акцентират, че средствата за всеобщо осведомление би трябвало да зачитат напълно ползите и правата на малолетните.

Те предизвикват основаването на законодателство, в това число разпореждания за откриването, съобщаването и премахването от обществените медии на наличие, което накърнява човешкото достолепие.

Текстът отбелязва, че " терминът " подправени вести " в никакъв случай не би трябвало да се употребява, с цел да се подкопае публичното доверие в медиите или да се дискредитират или инкриминират сериозните гласове ".

За да бъде подпомагана и защитавана обективната информация, членовете на Екологичен потенциал предизвикват сдруженията в региона на обществените медии и онлайн платформите да разработят принадлежности, които да разрешават на потребителите да уведомяват и алармират за възможни подправени вести.

Ервопарламентът желае Европейска комисия да предложи инструкция, която да отбрани самостоятелните медии в Европейски Съюз от неоснователни правосъдни производства, целящи да ги накарат да замълчат или да ги сплашат.

Докладът акцентира нуждата да се защитят лицата, сигнализиращи за нередности, и обвързваните с криптиране права, приканва за признание на охлаждащите резултати на законите за клеветата, предизвестява против случайното налагане на изключително състояние и упорства за вложение в цифрова просветеност, с цел да се даде опция на жителите и онлайн потребителите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР