Държавите-членки на ЕС ще разполагат с повече ресурси за дигитализация

...
Държавите-членки на ЕС ще разполагат с повече ресурси за дигитализация
Коментари Харесай

Прецизното фермерство – произвеждай повече с по-малко ресурси

Държавите-членки на Европейски Съюз ще разполагат с повече запаси за цифровизация на селскостопанския бранш

Прецизното земеделие се основава на концепцията „ произвеждай повече с по-малко запаси “
(снимка: CC0 Public Domain)

Прецизното фермерство, което става допустимо с помощта на датчици и цифрови системи, ще е измежду главните способи за реализиране на стратегическите цели на Европейски Съюз за икономическо възобновяване след пандемията. То ще се развива надалеч по-екологично, интелигентно и безвредно от днешното. Затова следва да бъде част от националните проекти за възобновяване и резистентност на всички държави-членки, разгласи евродепутатът Петрос Кокалис.

Сега, когато държавите-членки ще разполагат с спомагателни запаси от 15 милиарда евро за Европейския фонд за селско стопанство за развиване на селските региони (ЕЗФРСР), настъпва чудесна опция за цифровизация на селскостопанския бранш, написа EURACTIV. В своя фонд за възобновяване на стойност 750 милиарда евро Европейската комисия предложи тези свежи пари за селските региони в допълнение към разпределението на държавите-членки за интервала 2022-2024 година, съразмерно на средствата за развиване на селските региони, планувани през 2018 година

Прецизното земеделие ще има основна роля в този развой на възобновяване. То стъпва на внедряването на датчици и сензори, съчетани с информационни мрежи и софтуерни системи с детайли на неестествен разсъдък, с цел да спести на фермерите рутинната работа по фермите и да им разреши да се разпрострат по-ефективно. Като цяло прецизното земеделие се основава на концепцията „ произвеждай повече с по-малко запаси “. Това разрешава да се понижи или смекчи екологичният отпечатък на селското стопанство – понижаване потреблението на вода, използването на пестициди и така нататък

Прецизно земеделие

В земеделската работа прецизните технологии обгръщат напояването, дозирането на торове и най-много битката с вредители – растителни и скотски.

Сензори в почвата наблюдават равнищата на мокрота и състава. Данните се подават към централизирана система за ръководство на напояването, която се задейства при изсъхване на почвата. В взаимозависимост от дефицитите при напояването се прибавят субстанции за поддържане на земята.
още по тематиката
Борбата с плевелите се радва на максимален интерес що се касае до прецизните технологии. Най-популярни са системите за дозирано впръскване на пестициди единствено върху растенията-вредители, тъй че отглежданите култури да остават незасегнати. Препаратите за битка с насекоми разчитат на камери или дронове с камери, които да „ виждат “ появяването на вредителите. На тази основа се дозират препаратите за отнасяне.

Прецизните технологии навлизат и на стадия жътва. Все повече ферми в Европа внедряват роботи за прибиране на реколтата от насажденията – домати, краставици, пипер и други Тук в най-голяма степен се ползват технологиите на изкуствения разсъдък. На тях се разчита да разпознават плодовете, да правят оценка степента на зрялост съгласно особеностите на другите сортове и да ръководят механизираните ръце и ножици на робота по този начин, че плодът да не пострада при откъсването.

Прецизно отглеждане на животни

Животновъдните технологии залагат на две групи датчици и програмен продукт с детайли на изкуствен интелект.

Носимите датчици най-често се вграждат в нашийниците или ушните маркери на животните – сензори за телесна температура, придвижване и други Сред носимите устройства са и RFID маркерите на животните, посредством които те се „ преброяват “ при прибиране или овакантяване на пространствата за развъждане. При по-малките типове (напр. гълъби) датчиците могат да се инсталират и подкожно.

Сензорите за околна среда оказват помощ за мониторинга на пространствата – да вземем за пример температура и мокрота на пространствата, плътност на животните на единица повърхност. Към тази категория спадат и камерите за разбор на тежестта, да вземем за пример при угояване на прасета, камерите за следене на гъстотата (при развъждане на птици) и други

Третата група сензорни технологии са предопределени за еднократно приложение. Това най-често са компактни системи за разбор на състава на слюнката, потта. Чрез техния химичен състав могат да се записват ранни признаци на разнообразни болести. В тази група попадат и сензори за разбор на химичния състав на фуражи и хранителни добавки, което е значимо за навременното разкриване на нерегламентирани съставки в храната – да вземем за пример надвишени дози антибиотици.

Климатично влияние

Прецизното селско стопанство се преглежда като основно за постигането на задачите на Европейски Съюз за запазване на околната среда. „ Научно е потвърдено, че прецизните селскостопански практики, употребявайки високотехнологично съоръжение, имат капацитет да смекчат излъчванията на парникови газове, основно посредством понижаване на селскостопанските първични материали, които са ориентирани към пространствените и краткотрайните потребности на културите, и посредством повишение способността на почвата да съхранява въглерод “, споделя Колалис.

„ Прецизното земеделие може доста да способства за възстановяване на устойчивостта на селскостопанския бранш и да помогне за постигането на откритите цели като 50% понижение на използването на пестициди и понижаване с най-малко 20% потреблението на торове “, разяснява еврокомисарят по земеделието Януш Войчоховски.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР