Държавите - членки на ЕС, планират да превърнат съвместните покупки

...
Държавите - членки на ЕС, планират да превърнат съвместните покупки
Коментари Харесай

ЕС ще въведе постоянна стратегия за съвместно закупуване на газ: Bloomberg

Държавите - членки на Европейски Съюз, възнамеряват да трансфорат взаимните покупки на газ в непрекъсната енергийна тактика, защото блокът се стреми да обезпечи задоволителни доставки на гориво, заяви Bloomberg.

През декември Европейски Съюз утвърди основаването на механизъм за взаимни покупки на газ в границите на блока за битка с енергийната рецесия, настъпила вследствие на глобите против Москва и решението за отвод от съветската сила. Съобщава се, че инструментът ще даде опция на страните - членки на Европейски Съюз, да договарят по-добри цени и по този метод да понижат риска да се надцакват взаимно на международния пазар.

Платформата за взаимни покупки ще изключва съветския газ, заяви Блумбърг, базирайки се на документ на Европейската комисия.

Изпълнителната власт на блока счита, че новият инструмент ще помогне на Европейски Съюз да запълни газовите складове за идната зима посредством груповата платформа. Участието в взаимния механизъм ще бъде непринудено, с изключение на при положение на нова енергийна рецесия, при която управляващите на Европейски Съюз биха могли да изискат от страните членки да обединят търсенето си, съгласно изданието.

По-рано този месец Европейски Съюз разгласи втория интернационален търг в границите на взаимната платформа за закупуване на газ, като съгласно заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович купувачите възнамеряват доставки сред август 2023 година и март 2025 година

Макар че страните членки се надяват, че схемата за взаимно закупуване на газ ще помогне за понижаване на цените, икономистите се притесняват, че при толкоз огромното търсене на газ в Европейски Съюз всеобщото закупуване в действителност може да докара до повишение на цените, вместо до тяхното понижаване.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР