Държави членки на Европейския съюз ще започнат да признават Хуан

...
Държави членки на Европейския съюз ще започнат да признават Хуан
Коментари Харесай

Държави членки на ЕС ще започнат да признават Хуан Гуайдо за временен президент от следващата седмица

Държави членки на Европейския съюз ще стартират да признават Хуан Гуайдо за краткотраен президент на Венецуела от идната седмица, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Агенцията се базира на двама дипломати от Европейски Съюз, съгласно които при признаването на Гуайдо европейските страни ще употребяват внимателни формулировки, с цел да не основат политически казус. Опасявайки се решението на Гуайдо да се разгласи за президент да не послужи за образец на други опозиционни водачи по света, външните министри на страните членки на Европейски Съюз реализираха единодушие тази седмица в Брюксел да поддържат Гуайдо единствено до произвеждането на нови избори във Венецуела. Вместо блокът да направи общо изказване, всяко от 28-те държавни управления ще изрази своята позиция за това дали поддържа ръководителя на венецуелското Национално заседание.

Очаква се Англия, Франция, Германия и Испания да разгласят, че признават Гуайдо в понеделник или през идващите дни, в случай че осемдневният период, който те дадоха на Мадуро предходната събота да насрочи нови избори, изтече, без това да стане.
Повечето от останалите по-малки страни членки на Европейски Съюз също ще поддържат Гуайдо, само че са се договорили да заобикалят потреблението на думите "признаване " и "признава ". "Много страни ще подчертаят краткотрайния темперамент на това де факто признание ", уточни единият от дипломатите.

Въпреки натиска от Европейския парламент, който публично призна през вчерашния ден Гуайдо с гласоподаване, и признаването на опозиционния водач за президент от Съединени американски щати, Канада и няколко страни от Латинска Америка, Европейският съюз към този момент не е изразил ясна позиция по въпроса, отбелязва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР