Държавен фонд Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ - РА) преведе

...
Държавен фонд Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ - РА) преведе
Коментари Харесай

ДФ „Земеделие“ изплати над 660 млн. лева по СЕПП за Кампания 2022

Държавен фонд „ Земеделие “ - Разплащателна организация (ДФЗ - РА) преведе на земеделските стопани дотациите по Схемата за единно заплащане на повърхност (СЕПП) за Кампания 2022. Изплатени са общо 660 972 103 лева на 54 067 стопани.

Това е най-голямото и предстоящо заплащане от земеделските стопани. ДФЗ - РА съумя да реализира най-ранното заплащане по СЕПП спрямо предишни години, седмица по рано от оповестените периоди в индикативния график.

Изчисленията по СЕПП са осъществени след завършване на процедурата по изясняване принадлежността на установените двойно декларирани площи и съгласно данните предоставени от Министерство на земеделието по плана на профилиран пласт „ Площи възможни за подкрепяне “ за Кампания 2022.

Държавна фирма „ Земеделие “ осведоми земеделските стопани, претенденти по Схемата за единно заплащане на повърхност за Кампания 2022, че индикативната ставка по схемата за оторизациите през месец декември е избрана в размер на 194,29 лева./ха.

Определянето на ставката по СЕПП за оторизациите през месец декември от Кампания 2015 насам се прави въз основа на общата декларирана повърхност по схемата (през съответната кампания) и планувания бюджет по схемата. При изчисленията на полагащото се подкрепяне през месец декември се употребява плана на профилирания пласт „ Площи, възможни за подкрепяне ” (ПДП), като част от Системата за идентификация на земеделските имоти (СИЗП), обновяван посредством дешифрация (разчитане) на нова цифрова ортофотокарта (ЦОФК) на страната по самолетно и сателитно снимане и посредством отразяване на резултатите от теренни инспекции извършени през годината от страна на регионалните и общински структури на Министерство на земеделието.

Ежегодно, след одобрение на дефинитивни данни за пласт ПДП се правят и финалните позволения и заплащания по СЕПП. Извършването на първични калкулации и позволения по схемата с индикативна ставка на база наличен бюджет и декларирана повърхност по схемата за съответната година и данните от плана на пласт ПДП при заплащанията през месец декември на годината на кандидатстване е механизъм, който дава опция на стопаните да получат в началото подкрепяне по СЕПП още в границите на календарната година на кандидатстване.

Окончателният размер на подпомагането на хектар по схемата за Кампания 2022 ще бъде избрана със заповед на министъра на земеделието след утвърждение на окончателния обсег на пласт ПДП. На тази база Държавна фирма „ Земеделие ” ще извърши финални позволения по СЕПП през месец юни 2023 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР