Държавен блок с 60 жилища и 18 гаража в плевенския

...
Държавен блок с 60 жилища и 18 гаража в плевенския
Коментари Харесай

Как НЕК продаде жилищен блок в Плевен на цени в пъти под пазарните?

Държавен блок с 60 жилища и 18 гаража в плевенския квартал „ Кайлъка “ е бил продаден на търг на цена 3 пъти по-ниска от тази, на която се продават жилища в региона. Става въпрос за необработен блок на Националната електрическа компания /НЕК/. Търгът е бил през ноември , а купувачът, който е спечелил, е бил единственият претендент . По този мотив проверяващият публицист Марин Николов разяснява пред „ bTV “, че би трябвало да се наблюдават търговете на държавните компании, когато продават парцелите си, защото парите от въпросното имущество индиректно отиват за нас като данъкоплатци.

„ В случая става дума за блок, който е строен преди към 20 години с качествени материали, само че в никакъв случай не е населяван. Той е бил за там да се настанят служащи, които да обслужват неосъществилата се АЕЦ-Белене “ , изясни Николов.

От Компанията настояват, че оповестената цена е толкоз ниска, защото блокът в никакъв случай не е бил употребен и е амортизиран . Сградата, която е на 5 етажа, е била направена преди 20 години от тухла и бетон .

„ На годишна база за тази постройка за защита, застраховки, за амортизации, локални налози и такси, са към 100 000 лв., т.е. за актив, който в действителност не ни носи никакви изгоди. Факт е, че 20 години не сме я употребили, факт е, че се взе в последна сметка това решение на Народното събрание за преустановяване на плана „ Белене “. “ , съобщи изпълнителният шеф на НЕК Марин Димитров.

Търгът е бил разгласен в локален уеб страница и в обществена платформа . Началната цена е била малко над 2 478 000 лв. , като стъпката за наддаване е била 5%. Явилият се единствен претендент е огромна плевенска компания за произвеждане на дограми, която е наддала един път и е спечелила блока против 2 602 299 лв. . При обща разгърната повърхност от малко повече 5800 квадрата – това прави към 227 евро на квадратен метър . Плевенски брокер дава за образец жилища в този и прилежащ квартал, които излизат приблизително по 1000 евро на квадрат .

Строители установяват, че поради някои провали по фасадата и пукнатини, ще е нужен ремонт на блока . Те считат, че поради това цената би трябвало да е приблизително 800 евро на квадрат .

Същевременно Димитров също разяснява положението на блока. Според него са нужни спомагателни довършителни работи, имало течове по фасадите, в жилищата. Той показа, че с сътрудниците му били радостни , че някой се е явил на търга и са съумели да го продадат.

„ Аз също бях сюрпризиран, че нямаше други участници. Предполагам, че други заинтригувани не са съумели да приготвят изискваните документи, както и да потвърдят, че са платили всички свои дължими налози към страната сега на търга. Смятаме, че жилищният блок е добра инвестиция за компанията ни. След осъществен ремонт можем да го продадем с облага “ , сподели Красимир Танчев , съсобственик на компания „ Милкана ЕООД “.

Земята под блока е на Община Плевен . Според закона при продажба, страната би трябвало да предложи блока първо на нея . Търгът е бил на 13 ноември, броени дни след локалните избори, когато новите общински съветници не са встъпили в служба. По думите на новия градоначалник, на 17 ноември, едвам откакто търгът към този момент е извоюван, идва и предлагането на НЕК към локалната администрация да купи блока

„ Разбрах след стъпването ми в служба за провеждането на този търг. Най-разумното е да се реновира и да се отдава чартърен, с цел да се възползва общината от средствата – т.е. приходите ще отиват от наемите в общината “ , изясни Валентин Христов.

От НЕК дадоха отговор, че първо са провели търга, с цел да видят интереса, а в този момент към този момент оферират на община Плевен да купи постройката на същата цена вместо компанията. С това е наясно и компанията, а решението е в ръцете на общинския съвет. Христов съобщи, че срокът, разгласен от НЕК е бил къс и е помолил за пролонгация до януари .

Същевременно от НЕК вършат опит да продадат още жилищни блокове, почивни бази из България и общежития, издигнати като част от плана АЕЦ-Белене.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР