Държавата започва работа по изграждането на Национална информационна система за

...
Държавата започва работа по изграждането на Национална информационна система за
Коментари Харесай

Започна изграждането на Националната информационна система за превенция и защита от домашното насилие

Държавата стартира работа по построяването на Национална осведомителна система за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение. Тя се основава в сходство с едно от промените на Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДН) от 2023 година и би трябвало да проработи до август 2024 година
 
Националната система ще съдържа данни за актовете на домашно принуждение, потърпевшите лица, причинителите и взаимоотношенията сред тях, типа принуждение (физическо, психическо, полово, икономическо, ограничение на права и др.), продължителността на насилието, породените вреди на потърпевшото лице, историята на насилието.
 
В този указател ще се включват също подадените молби за издаване на заповед за отбрана, заповед за незабавна отбрана или претенции на прокурора, наложените ограничения по (ЗЗДН) и други нормативни актове с отношение към проблематиката. В системата ще има данни и за юридическите лица, които реализират действия по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение и за употребените услуги по реда на ЗЗДН.
 
Към момента част от изискваната по закон информация се съхранява в Единната осведомителна система за противопоставяне на престъпността (ЕИСПП), друга ще се набира посредством осведомителна система в Министерство на вътрешните работи, която сега се създава, а информацията по отношение на децата, потърпевши от домашно принуждение, се чака да бъде предоставяна от трета система.
 
Сложната ИТ архитектура и равнища на достъп, високата сензитивност на данните и късите периоди за създаване на системата са единствено част от провокациите, които би трябвало бързо да бъдат преодолени, с цел да може районните съдилища и всички експерти, които работят с причинителите и с потърпевшите от домашно принуждение да обединят напъните си. Това стана ясно на среща в Министерския съвет.
 
В нея се включиха вицепремиерът Мария Габриел, която е и ръководител на Националния съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, представители на министерствата на електронното ръководство, на вътрешните работи, на правораздаването, на труда и обществената политика, основният секретар на Министерския съвет, както и представители на Държавната организация за протекция на детето и на Агенцията за обществено подкрепяне.
 
На срещата бяха разисквани информацията, подлежаща на регистриране в Националната осведомителна система, редът за събирането и даването на данни от другите ведомства, организацията и действието на системата, равнището на достъп, опциите за продан на информация със съществуващи и планувани системи в администрацията и в правосъдната власт.        
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР