Държавата започва издирване на хиляди деца, които не посещават училище.

...
Държавата започва издирване на хиляди деца, които не посещават училище.
Коментари Харесай

Държавата по следите на децата извън училище

Държавата стартира търсене на хиляди деца, които не посещават учебно заведение. В търсенето им ще се включи и Националната организация за приходите, която да хвърли светлина къде живеят децата - у нас или в чужбина.

От предходната образователна година просветното министерство търси децата, които не са обхванати от наложителната просветителна система. Досега междуведомствените екипи са обходили над 200 000 адреса в търсене на съвсем толкоз деца. По-голямата част от тях са отпътували със фамилиите си в чужбина.

Снимка: btvnovinite.bg

Върнати назад или записани за първи път в просветителната система са малко над 20 хиляди. Повече от 2 хиляди обаче са отпаднали още веднъж, а над 9 хиляди не са поискали да влязат в час. Отпаднали от учебно заведение са и други над 14 хиляди деца. Точно те ще бъдат търсени предпочитано в този момент.

Снимка: btvnovinite.bg

В главното учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий " в село Веселиново учат 218 деца от първи до седми клас. След като мобилните екипи стартират да търсят отпаднали възпитаници и да ги убеждават да влязат още веднъж в час, се наложило учебното заведение да разкрие спомагателни класни стаи. Евгения Паламаркова е начален преподавател и взе участие в екипа.

„ С ръка на сърцето мога да кажа,че е вероятен този синхрон, който се получава, стига човек да има предпочитание за работа – да върви в махалата, да се среща с родителите, в случай че щете да пие едно кафе с тях. Даже и самите възпитаници споделят – Госпожо,ние не желаеме да сме неграмотни”, разяснява Паламаркова.

От министерството на образованието регистрират спад в броя на новотпадналите възпитаници през миналата образователна година, спрямо предходните. Планират обаче да се извърнат за помощ към Националната организация за приходите, с цел да схванат дали всяко дете, което е напуснало системата има издадена европейска здравна карта и дали родителите заплащат налози в България.

„ В момента можем да се похвалим с тези резултати, само че да го назовем триумф може би ще би трябвало да минат още една две години, с цел да има резистентност на тези резултати”, съобщи Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката.

В издирването на учениците се включват над 1000 екипа от учители, шефове, обществени служащи, служители на реда и общински чиновници. Издирването на отпаднали възпитаници към този момент ще бъде целогодишно. Целта е до 2020та година делът им да е до 11% от общия брой.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР