Държавата вероятно ще едва около 3600 деца средно на месец

...
Държавата вероятно ще едва около 3600 деца средно на месец
Коментари Харесай

Държавата ще компенсира едва 3600 деца, неприети в градина

Държавата евентуално ще едвам към 3600 деца приблизително на месец за това, че не са признати в общинска или държавна детска градина. За приемането на парите родителите би трябвало да дават отговор на куп критерии, както и да дават документи за направените разноски по образованието на децата си отвън държавната система.

Това излиза наяве от претекстовете към плана за разпоредба, по който ще се отпускат средствата. Документът, квалифициран от Министерството на образованието и науката, беше оповестен за публично разискване на 19 януари - месец откакто изтече законовият период за приемането му от Министерския съвет.

Компенсациите за неприетите деца са в действие от 1 януари 2021 година Първите суми обаче евентуално ще бъдат платени в средата на годината.

От претекстовете към наредбата излиза наяве, че надалеч не за всички деца, които не са признати в детска градина, ще има обезщетения от страната. Само в София на последното класиране отвън забавачките останаха над 10 000 деца. В тази численост обаче влизат и деца под 3 годни, които аплайват за ясла. За тях обезщетения по закон не са планувани. Те се отпускат от 3-годишна възраст до приемането в учебно заведение. Според данни на Столичната община от есента на предходната година за децата от 3 до 6 години не доближават към 2300 места, макар че неприетите са доста повече.

В същото време проблеми с местата в градините, въпреки и по-малки, има и в други огромни градове като Пловдив и Варна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР