Държавата трябва да реши дали ще допусне публично-частно партньорство при

...
Държавата трябва да реши дали ще допусне публично-частно партньорство при
Коментари Харесай

Антон Станков: Софийският затвор трябва да бъде изваден от центъра на столицата

Държавата би трябвало да реши дали ще допусне публично-частно партньорство при градеж на нови затвори. Това съобщи за радио „ Фокус “ Антон Станков, министър на правораздаването в държавното управление на Симеон Сакскобурготски.
Той добави, че системата не е гнила, само че би трябвало да се реновира. По думите на Станков, няколко са въпросите, на които би трябвало да отговори страната, измежду които и извеждането на Софийския затвор от центъра на столицата. „ Трябва да вземем за пример Софийският затвор да бъде изваден от центъра на София. Крачка, която коства най-малко 20 млн. лв. планирани цени от времето, когато аз съм бил министър. Държавата би трябвало да реши дали ще допусне публично-частно партньорство при градеж на нови затвори, дали ще допусне така наречен условно „ частни затвори “, т.е. Мениджмънт на пандизите и ръководство отвън държавното такова. Държавата би трябвало да реши ще финансира ли техниката за защита. В момента два аспекта са доста значими. Единият е така наречен „ гривни “, които са възможни и вътре в местата за отнемане от независимост, а освен при ограничения за неотклонение. Тези гривни разрешават всеки един арестуван лишен от независимост да бъде локализиран в позицията си. Другият аспект са мобилните връзки. Решаването на въпроса с GSM- връзката е доста изострен, доста значим “, сподели той, като добави, че потреблението им вътре насърчава престъпността в самите затвори. По думите му, сега пандизите възпроизвеждат престъпност. „ Те възпроизвеждат и не са местата, от които лишените от независимост след това излизат и не се връщат. По-скоро противоположното “, добави той.
Антон Станков счита, че бягството на пандизчии от Софийския и Пловдивския затвори повдигат като цяло въпроси към системата за сигурност и към цялата наказателна политика. „ Внасянето на оръжие в Софийския затвор е допустимо само посредством подпомагане на вътрешно лице “, безапелационен бе той. Бившият правосъден министър счита също по този начин, че не би трябвало да има политически оставки, поради бягството на пандизчии.
Ден по-рано бе обявено, че комисията, изясняваща обстоятелствата към „ бегълците “ в София е предложила да бъде потърсена дисциплинарна отговорност на 14 чиновници от Софийския затвор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР