Държавата трябва да поеме своята отговорност, за да се укротят

...
Държавата трябва да поеме своята отговорност, за да се укротят
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: С КНСБ сме единодушни, че са нужни спешни мерки за спасяване на икономиката, за да няма безработица

Държавата би трябвало да поеме своята отговорност, с цел да се укротят цените и да се запазят всяко работно място и приходите на хората, безапелационен беше през днешния ден претендентът за президент проф. Анастас Герджиков на среща с КНСБ. Той разиска с най-голямата синдикална организация, която сплотява над 300 000 български служащи и чиновници, вероятните ограничения за тяхна отбрана.

„ От изборите в неделя зависи запазването на работните места на хиляди българи и съществуването на доста компании. Ако не се обединим към значимите тематики за обществото и към персони, които да ни изведат от тежката обстановка, ни чака същото – рецесия, рецесия и отново рецесия. Необходими са работещ парламент и постоянно държавно управление, които незабавно да подхващат ограничения за отбрана на служащите в тежката икономическа обстановка, непрекъснато повишаващите се цени и инфлацията. Работодателите са изправени до стената поради повишените 5-6 пъти цени на тока и газа и би трябвало да има съответна помощ от страната, с цел да няма всеобщи банкрути и безработица. Ако още веднъж не бъде определено постоянно държавно управление, служебното ще продължи същата политика на безучастие и забавени ограничения “, разяснява проф. Герджиков.

Кандидатът за президент съобщи, че нито една мярка за подкрепяне на бизнеса, обиден от икономическата рецесия, сега не работи дейно.

„ Подкрепям справедливите претенции на КНСБ за по-достойно възнаграждение на работещите. Но в тази икономическа рецесия имаме незабавна задача и тя е да създадем по този начин, че да няма нито едно изгубено работно място или понижена работна заплата. Затова приканвам страната да откри метод да отбрани хората. Тя би трябвало да обезпечи и съответни обезщетения за бизнеса за високите цени на тока и газа, тъй като другояче има риск от всеобщи банкрути на компании, от нарастване на цените на съществени артикули, както и от това дребният и междинен бизнес да бъде заставен да редуцира разноските си посредством понижаване на работната заплата “, уточни проф. Герджиков.

Инфлацията, която позволи служебният кабинет, назначен от Румен Радев, води до понижаване на платежоспособността на работещите, тъй като с тока рано или късно се покачват цените на всички останали артикули – самун, сирене, олио и прочие А в тази затруднена икономическа обстановка и при увеличените разноски за ток, работодателите не могат да си разрешат да компенсират инфлацията и да вдигнат заплатите на чиновниците, добави проф. Герджиков. Това директно рефлектира върху приходите и опциите на работещите и в случай че не се вземат незабавни ограничения, ни чака тежка зима.

„ В момента обстановката е сериозна и страната би трябвало да бъде виновна и да помогне и на работодателите, и на служащите. Ако служебният кабинет не вземе незабавни ограничения за преодоляване на цените и на икономическата рецесия, единствено за няколко месеца резултатът ще бъде всеобщи банкрути на компании, безработица и обедняване на хората “, сподели проф. Герджиков.

Той подсети, че по същия метод служебното държавно управление е бездействало през летните месеци във връзка с ковид.

„ В момента в стопанската система се случва това, което се случи и със здравната рецесия – служебното държавно управление закъсня с шест месеца, не приготви лечебните заведения, не закупи в точния момент щадящи проби, спря имунизационната акция и в този момент умират хора. Ако не се вземат незабавно съответни ограничения за цените и за поддръжка на бизнеса, икономическата рецесия ще докара до всеобщи банкрути и беднотия и ще бъде късно “, съобщи претендентът за президент.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР