Държавата трябва да осигури подслон на бежанците от Украйна, които

...
Държавата трябва да осигури подслон на бежанците от Украйна, които
Коментари Харесай

Мариана Тошева: 59 000 бежанци трябва да напуснат хотелите от 1 юни, търсят се места за всички

Държавата би трябвало да обезпечи заслон на бежанците от Украйна, които в този момент са настанени в хотели, тъй като хотелиерите са декларирали предпочитание да посрещат туристи от 1 юни. Това разгласи на брифинг в Министерския съвет Мариана Тошева - началник на Оперативната група за бежанците към Министерския съвет. Налични са 33 000 места – ведомствени и държавни бази, а броят на хората, които би трябвало да бъдат настанени е 59 085, стана ясно още на брифинга, оповестяват от bTV.

Отправено е искане към ведомствата да дават свои бази да се настаняват хора, бягащи от войната, съобщи още Мариана Тошева. По думите ѝ обаче част от тези места се нуждаят от ремонт.

Някои украински жители демонстрират предпочитание да живеят чартърен или да си намерят самите те жилище, означи още ръководителят на Оперативната група.

" Много българи отвориха домовете си и приютиха украински бежанци, а хотелиерите, които ги одобриха бяха подкрепени. По този метод този бизнес, които пострада от Коронавирус рецесията беше подкрепят. Средствата, които до в този момент са изразходвани за това, ще бъдат предоставени на Европейска комисия и те ще бъдат покрити ", уточни още Мариана Тошева.

" Амбицията ни е да имаме подготвеност за настаняване на 70 000 индивида ", означи тя.

Мариана Тошева изясни още, че преместването на хората ще стане благодарение на Министерството на превоза.

По данни на Агенцията за бежанците до този миг общо 97 068 украински жители са регистрирани за краткотрайна протекция в България, а общо пребиваващите в страната са 102 032 души.

Красимира Величкова, консултант на вицепремиера Калина Константинова сподели, че друга доста значима задача на държавното управление е обезпечаването на ограничения, които да подкрепят приобщаването на украинските жители, бягащи от войната. На съвещанието на Министерския съвет през днешния ден се разисква постановлението, с което на всички жители от Украйна, получили статут за краткотрайна протекция, ще им бъдат платени здравните осигуровки за три месеца.

След като изтекат, тези хора ще имат право да се самоосигуряват, тъй че да продължат да имат достъп до здравната система, осведоми Величкова.

" Правителството е планувало и ограничения за насърчаването на заетостта, като да вземем за пример подкрепяне за наем през работодателя. Тоест хора, които са намерили работа, да имат спомагателна финансова помощ за възнаграждение на наем ", разясни Величкова.

По думите ѝ се работи и за основаване на бързи и облекчени условия, с които страната да подкрепи организации и компании за създаване на детски центрове, като концепцията е това да бъде добър механизъм освен за украинските деца, само че и за българските.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР