Държавата трябва да е готова да реагира решително, дори с

...
Държавата трябва да е готова да реагира решително, дори с
Коментари Харесай

Милен Велчев: Държавата да започва да харчи резерва!

" Държавата би трябвало да е подготвена да реагира уверено, даже с цената на изчерпването на фискалния запас, само че да е подготвена и за още по-лош сюжет. " Думите са на някогашния финансов министър от кабинета на Национална движение „Симеон Втори" Милен Велчев в изявление пред в. " 24 часа ". Той разяснява актуалната икономическа рецесия поради пандемията от ковид и ограниченията, които страната взема, с цел да резервира бизнеса. Според Велчев все още фискалният ни запас е много висок, само че продължителната рецесия може да го изчерпи. Това от своя страна не е нещо прекомерно неприятно, счита той. " Поемането на нов дълг е една явна мярка, изключително при днешните ниски лихви ", изяснява той. Според него една от положителните благоприятни условия за помощ на бизнеса е някаква осигурителна почивка. " Така че страната да каже на бизнеса - до момента в който плащате заплати, няма да дължите обществени осигуровки по време на острия стадий от рецесията. Тази мярка автоматизирано ще важи единствено за правилните работодатели и в действителност ще внуши, че страната е подготвена да поеме своята отговорност. " По думите му една такава мярка ще коства на хазната към 300 млн. лева на месец, което е равно на към четвърт % от Брутният вътрешен продукт. " Но даже и 6 месеца да продължи това изключително състояние, не си ли заслужава против % и половина от Брутният вътрешен продукт да създадем мощна стъпка в посока на опазване на работните места? " Велчев разяснява и някои от оповестените ограничения на държавното управление в икономическа посока. Така съгласно него предлагането хазната да поеме 60% от възнагражденията на чиновници, чиито работни места са застрашени от епидемията, може да бъде съответно единствено в случай че бъде по-всеобхватно и за по-траен интервал. " А не да споделят на бизнеса - ще ви платим за един месец, в случай че обещаете да не съкращавате хората в идващите 4. Защото това автоматизирано значи, че ще платят единствено 15% от заплатите. " Финансистът е песимистичен и във връзка с желанието на страната да налее 500 млн. лева в Българската банка за развиване под формата на нарастване на капитала и оттова тези пари да потеглят към предприятията. Според Велчев сходна помощ ще бъде прекомерно тромава и няма да има бърз резултат. " Второ - обвързвана е с доста субективни преценки на служители и политици на кого да се помогне и на кого не. Което си носи риск от корупционни практики и неправилна преценка. "

Данъчни облекчения или повече риск от банкрут предлага ГЕРБ за бизнеса?
Като съществена неточност Велчев регистрира опцията да се откажем от пътя към еврозоната. Той счита, че участието там може да е поръчител за резистентност в такива времена. По отношение на решението на депутатите да наложат фиксиране на цените на всички артикули и услуги в страната Велчев разяснява по този начин: " Ако този текст не е умислен като лобистка корекция в полза на търговците на горива, той в действителност счупи тъпомера. "
Бившият политик е безапелационен, че рецесията към този момент е в домовете ни и единственият въпрос е какъв брой дълбока и продължителна ще е тя.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР