Държавата трябва да дава около 20 000 лева за раждането

...
Държавата трябва да дава около 20 000 лева за раждането
Коментари Харесай

Държавата да дава 20 000 лева за раждането на дете, ако иска да се реши демографската криза

Държавата би трябвало да дава към 20 000 лв. за раждането на дете, в случай че в действителност желае да се реши демографската рецесия. Това предлага някогашният министър на превоза, стопанската система и държавната администрация Николай Василев пред БНР.

В предаването " Нещо повече " той подлага на критика ръководещите за неналичието на промени и разяснява, че с пари от държавния бюджет не се вземат решение проблеми.

Василев, който бе номиниран за министър председател от Има Такъв Народ през 2021 година, призна, че е последовател на трупането на пари от страната в положителните стопански години, тъй като с тях могат да се посрещнат вероятно неприятните, които ще дойдат. 

" В икономическата просвета има две противоположни школи. Аз съм от тази, че когато има напредък и няма проблеми – положителни години, би трябвало да се икономисват пари за неприятните годините, които могат да дойдат. А положителните държавници би трябвало да предположат, че може да има такива години и да трупаме запаси. Ние вършим противоположното – трупаме големи задължения и в случай че ни се струпат беди, няма с какво да ги посрещнем. 11,4 милиарда лв. са изхарчени неизвестно защо ", разяснява Николай Василев. 

За това, че сме най-бедни в Европа, той съобщи, че са отговорни държавните управления до 1997 година Средната заплата от 2000 година до момента се е вдигнала над 10 пъти, " настигаме междинното равнище в Европа, само че от доста ниска база ".

" Ако имаше стопански и международен закон, когато харчим и раздаваме пари през бюджета, нацията забогатява, дайте да го вършим. Познавате ли семейство, което живее на заеми, да е забогатяло. Обикновено затъват ", аргументира се Николай Василев. 

За съотношението сред дълг и Брутният вътрешен продукт у нас той сподели, че сегашните държавни управления наследиха от 2009 година страна с най-нисък дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт. 

" Българските жители и деца ще дължат 70 милиарда лв. в края на този мандат. И Гърция по този начин стартира. Преди 25 години Гърция беше десетки пъти по-богата, публицистите получаваха 10 пъти по-високи заплати. Тази разлика в този момент е 2:1. Моята теза е, че политиката на недостиг е нездравословна и се чудя по какъв начин ръководещите се похвалиха, че дефицитът им е сполучлив 2,2. Те считат, че лимитът на недостига е 3%, аз считам, че е 0 ", разяснява Василев.

И е безапелационен, че бюджетът е задоволителен да се решат доста проблеми в страната, а не се вземат решение.

" Няма промени – държавната администрация е раздута и с ниски заплати, тъй като са доста хора. Продължаваме с неефективни публични поръчки – инхаус ", подлага на критика той и напомни, че Асен Василев е четири пъти министър и не е направил съкращения. 

" Реформите в страната са нулеви ", добави някогашният вицепремиер.

" За какво и за какво 11,4 милиарда лева  изхарчиха през декември, защо и за какво? Знам, че доста от тези пари са отишли не за каквото би трябвало. Знам, че не са отишли за демографска политика. През 2023 година броят на ражданията понижава, нацията се топи и с приказки не става. Моето предложение за новородено дете е да се заплаща приблизително 20 000 лв.. И в случай че някой счита, че е доста, кое друго в бюджета от 80 милиарда лв. е по-важно от това. Колко десетки години са нужни да се построят всички детски градини. Дългове има, само че детски градини и демография няма ", продължи с рецензиите някогашният министър на държавната администрация. 

Той разяснява и дерогацията на " Лукойл ", влизането на България в Шенген и упованията му за стопанската система ни през 2024 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР