Държавата търси вариант как 25 стотинки на литър гориво при

...
Държавата търси вариант как 25 стотинки на литър гориво при
Коментари Харесай

През последната една година горивото в страната е поскъпнало с около 50%

Държавата търси вид по какъв начин 25 стотинки на литър гориво при физическите лица да стигне до потребителите

Данните демонстрират,че през последната една година горивото в страната е поскъпнало с към 50%. Според националната статистика през 2021 година, най-масовият бензин се е продавал приблизително за 2,14 лв., сходна е цената и на дизела, а пропан-бутанът е коствал малко над 1 лев за литър, предава

12 месеца по-късно картината е радикално друга. Бензинът скача до 3,04 лв., дизелът- надлежно до 3,24 лв., а при колите на газ цената е малко над 1,6 лв..

За да забележим какъв брой ще костват възможните нови ограничения на страната проверихме какво е общото ползване на гориво в страната. През 2021 година приблизително на 100 семейства се падат над 15 000 литра бензин, близо 9 000 литра дизел и над 5 000 литра газ. Или общо към 300 литра гориво на семейство.

Към момента проектът на кабинета „ Петков” е страната да поеме 25 стотинки на литър при зареждане до 50 литра.

Ако приемем, че всеки човек зарежда до 50 литра, с цел да употребява отстъпката - това би коствало на хазната по 7457 лева За всеки 100 семейства.

Властите у нас създават няколко разновидността за помощ.

„ Най-добрият вид би трябвало да бъде механически осъществим и лесен”, изясни финансовият министър Асен Василев.

Във Франция да вземем за пример от 1 април понижиха цените на колонката с 15 цента на литър. Така клиентът ще икономисва по 9 евро за цялостен контейнер от 60 литра. На входа на бензиностанцията е изписана цената, която заплаща клиентът. След това бизнесът си получава спомагателните 15 цента от страната. Антикризиската мярка във Франция ще продължи до юли. Това ще коства на държавната хазна 2 милиарда евро. У нас също ще е потребност инвестиция.

„ Нашите фискални системи са мъчно променяеми в къси периоди, само че това не значи, че не може да се случи”, съобщи Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

По-сложен за използване е образецът от Гърция, споделят специалисти. В южната ни съседка дотацията за литър гориво е 22 цента за литър за физически лица с годишен приход до 35 000 евро.

За задачата те се записват в специфична електронна платформа, основана от гръцкото държавно управление, след което получават чек, с който зареждат на бензиностанциите, мярката ще се ползва в продължение на 3 месеца.

У нас този сюжет остава проект Б.

„ Това е една толкоз сложна за осъществяване скица. Само до момента в който се раздадат картите, до момента в който се разпознават хората, ще стане значителен проблем”, счита Асен Василев.

Така страната търси способи, с цел да са удовлетворени и бизнесът, и жителите.

„ Това, което е като предпочитание на страната, е в този миг да ви се възстановят по 25 стотинки на литър, или 12,50 лв. за 50 литра непосредствено да се направи отстъпката на касата”, изясни Василев.

За да укротят галопиращата инфлация във Англия, управляващите понижиха митата на горивата с 5 пенса на литър преди повече от месец. 40 дни по-късно съвсем не се вижда някакъв резултат върху цената на горивата, да заредиш резервоара на фамилната ти кола коства с една трета повече спрямо година по-рано.

Очаква се през идната седмица финансовото министерство у нас да разгласи финалните антикризисни ограничения.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР