Държавата ще заплаща напълно или частично таксите на студенти, които

...
Държавата ще заплаща напълно или частично таксите на студенти, които
Коментари Харесай

Държавата ще плаща таксите на студенти, които имат сключен договор с работодател за стаж и работно място

Държавата ще заплаща изцяло или отчасти таксите на студенти, които имат подписан контракт с шеф за обезпечаване на стаж по съответната компетентност за интервала на образованието и на работно място след сполучливото му довеждане докрай.

Това планува утвърдена от държавното управление Наредба, която урежда изискванията за подписване на договорите и метода на финансиране образованието на студентите.

Ежегодно министърът на образованието и науката ще утвърждава лист със специалностите, за образованието в които се обезпечават средства от държавния бюджет по реда на тази Наредба.

Списъкът ще се изготвя по висши учебни заведения, форми на образование и брой студенти, за които се обезпечава изцяло или отчасти заплащането на разноските за образование.

Министерският съвет, по предложение на министрите посредством министъра на образованието и науката, ще приема лист с работодатели, регистрирани на територията на страната, които имат право да подписват контракти със студентите по реда на Наредбата.

В този лист ще бъдат посочвани и специалностите и броят на студентите, за които работодателят е декларирал подготвеност за подписване на контракт.

Студентите, сключили контракт, няма да заплащат такси за времето на образованието си в университет, като в това време ще имат стаж при съответния шеф по специалността си. След сполучливо довеждане докрай същите студенти ще продължат работа при работодателя си за най-малко 5 години, в които ще получават заплащане в размер не по-малко от междинната съществена заплата в предприятието.

Наредбата се приема в осъществяване на утвърдените промени в Закона за висшето обучение, като съществена цел е да се приложи механизъм за усъвършенстване на връзката сред висшето обучение и потребностите на стопанската система и обществото посредством стимулиране на образованието във значими за развиването на страната специалности, където има дефицит на висококвалифицирани фрагменти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР