Държавата ще заплаща наема на украинските бежанци, започващи работа. Парите

...
Държавата ще заплаща наема на украинските бежанци, започващи работа. Парите
Коментари Харесай

Държавата ще плаща наема на украинците, започващи работа

Държавата ще заплаща наема на украинските бежанци, започващи работа. Парите няма да бъдат да давани непосредствено на тях, а на работодателите като тласък да наемат бежанци на работа.

Това заяви на полемика, проведена от представителството на Европарламента у нас вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова .

Константинова не влезе в детайлности по отношение на този механизъм, като единствено анонсира малко, че мярката ще бъде оповестена идната седмица. Не бе дадена и опция за въпроси, като Константинова отхвърли да приказва пред медиите след края на събитието.

Над 200 хиляди украинци са минали през България от 24 февруари , когато стартира военния спор, а броят на поискалите да останат у нас приближава 100 хиляди, като скоро тази кота ще бъде премината, заяви още вицепремиерът.
 Почти 73 хиляди са украинските жители в България, чакаме още
Почти 73 хиляди са украинските жители в България, чакаме още

В Западната част на Украйна има над 7 милиона вътрешно разселени лица

Тя регистрира още, че страната ни се справяла доста добре със оправянето с бежанския поток и приобщаването на бягащите от войната хора у нас.

" България се оправя повече от добре при начертаването на пътя на бежанците у нас. Транспонирахме директивата на Европейски Съюз за краткотрайна протекция, като единствено за седмица създадохме системата и започнахме да издаваме документи, като към този момент има над 200 гишета за регистрация ", уточни тя.

И акцентира - България била преди всичко в Европейски Съюз по % издадени документи на поискалите това бежанци - 85%.
 Над 10.5 млн. лева са платени за настаняване на украински бежанци
Над 10.5 млн. лева са платени за настаняване на украински бежанци

За първото заплащане по програмата са подадени 395 заявки

Оттук нататък, добави Константинова, следва да се сътвори път за приобщаването на тези хора в България. 65% от бежанците са показали, че имат предпочитание да стартират работа в границите на първите няколко месеца. Проблемът пред доста пред тях, в големия % дами, е това, че при започване на работа би трябвало да се откри кой да гледа децата им. " Например в София, където има най-вече работа, знаем, няма места в детските градини. Освен това имунизационните паспорти са разнообразни, някои от децата не са имунизирани. Цялата задача е извънредно сложна. "

Кризисния щаб за украинските бежанци ще се оглави от Мариана Тошева, началник на Агенцията по бежанците, откакто някогашния началник на звеното полк., заяви още Константинова.

Държавата все още е заета с разбор и разработка, като се работи по повсеместен проект за интеграция на украинските бежанци. Освен това - по линия на Европейски Съюз България ще получи 48 млн. евро за справяне с бежанския поток.
 Мариана Тошева поема управлението на държавния щаб за бежанците
Мариана Тошева поема управлението на държавния щаб за бежанците

Тя ще размени на поста Валери Рачев, който подаде оставка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР