Държавата ще забрани на мобилните оператори да вдигнат цената на

...
Държавата ще забрани на мобилните оператори да вдигнат цената на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова забранява на мобилните оператори да вдигат таксата

Държавата ще забрани на мобилните оператори да вдигнат цената на таксите на клиентите си с претекст, че го вършат поради растежа на инфлацията. Забраната за това ще бъде издадена още през днешния ден. Това разгласи министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова след среща с Комисията за отбрана на потребителите и други цивилен организации.

" КЗП се произнесе, че това желание съставлява нелоялна комерсиална процедура. Днес издаваме заповед, с която я забраняваме ", съобщи пред медиите вицепремиерката. Неприемливо е мобилните оператори да акумулират ставката на инфлацията за две години вкупом - за 2020 и 2021, съгласно показателя на Национален статистически институт през януари, а това да бъде отразено във фактурите на потребителите през февруари, безапелационни бяха Нинова и шефът на КЗП Димитър Маргаритов.

КЗП рапортува на срещата с министъра на стопанската система данните от инспекцията, която извърши през вчерашния ден във връзка желанието на мобилните оператори да вдигнат цените съгласно опцията, която им дава договорът.

" От през днешния ден ще има акт на органа, с който я забраняваме. Искаме да ги предупредим, че в случай че го създадат, ще използван всички механизми и законови похвати, с които да не допуснем това. А те са няколко - налагане на санкция е най-малкото. Тя е в размер от 1000 до 30 000 лева Второ, ще се обърнем към съда, с цел да желаяме, в случай че нашата заповед бъде обжалвана, да се приложи авансово осъществяване т.е., да не се пристъпва към нарастване на цената ", закани се още вицепремиерката.

Нинова беше безапелационна, че отсега нататък в министерството акцентът ще бъде подложен върху отбраната на потребителите. " Потребителите са пострадалите от всяка рецесия в България. В същото време те не могат да се защитят сами, те са беззащитни против огромните ", уточни Нинова.

До момента има подадени 21 000 тъжби от жители в КЗП, основно с недоволства от ЕРП-та, Топлофикация, ВиК и некачествени артикули.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР