Държавата ще връща млади учени с добавки от 1500 до

...
Държавата ще връща млади учени с добавки от 1500 до
Коментари Харесай

Държавата връща млади учени от чужбина с 61 млн. за научни програми

Държавата ще връща млади учени с добавки от 1500 до 3000 лева към заплатите за постодокторанти, в случай че работят в държавни научни и просветителни институции.
За това оповестиха министърът на образованието Красимир Вълчев и ръководителят на Българска академия на науките, учен Юлиян Ревалски . На съвещанието на Министерски съвет са признати две точки – одобряването на национални научни стратегии, и одобряването на спомагателни прехвърляния по бюджет на Българска академия на науките и държавни висши учебни заведения за увеличение стипендиите на докторантите.
" Програмите са на обща стойност 61 млн. лева, като множеството действия ще бъдат със период на осъществяване 3 години. За тази година утвърдените бюджетни средства са 18 млн. лева за пускане осъществяването на стратегии ", сподели Вълчев. С 3 млн. лева на година ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите.
" Факт е, че имаме нарастване на докторантите през последните години, само че в това време, в случай че погледнем научните оценки, имаме много организации и учебни заведения с ниска оценка, по тази причина предлагаме този диференциран метод – там, където в най-голяма степен докторантите са ангажирани с научна активност, ще получат такива средства ", изясни Вълчев.
" По съставния елемент за млади учени ще бъдат предоставяни от 200 до 500 лева в допълнение, в случай че съответният академик има трудово правно отношение, и до 900 лева, в случай че няма такова. По съставния елемент за постдокторанти ще бъдат предоставени от 1500 до 3000 лева в допълнение на месец за един постдокторант ", сподели Вълчев. В момента стипендията за докторант е 500 лева и нарастването ще бъде, както и за млади учени- сред 200 и 500 лева
За първи път от 30 години насам България има политика за прекъсване на приключването на мозъци от страната, сподели акад. Юлиан Ревалски. " За първи път в България регламентираме понятието постдокторант – нещо, с което бяхме доста изостанали от другите страни в света. Така ще позволим на чужденци да идват да работят в български научни организации ", разяснява Ревалски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР