Държавата ще възстановява до 25 на сто от допустимите разходи,

...
Държавата ще възстановява до 25 на сто от допустимите разходи,
Коментари Харесай

Държавата ще възстановява до 25% от допустимите разходи за производство на филми у нас

Държавата ще възвръща до 25 на 100 от допустимите разноски, свързани с производството на филми на територията на страната. Това заяви пред публицисти зам.-министърът на стопанската система Калина Константинова. 

Тя показа насърчителната мярка, която се вкарва с измененията в Правилника за използване на Закона за филмовата промишленост /ППЗФИ/, утвърдени от държавното управление през вчерашния ден. Заделените за задачата средства са към 20 млн. лв. - за задгранични и български артикули, предава Българска телеграфна агенция. 

" Общият резултат от тази мярка ще е дълготраен и ще се мери в пъти. Да успеем да притеглим огромни имена и от ден на ден огромни кино продукции, ще способства освен за развиването на този бранш, само че и на български дребни и междинни компании, които могат да се включат като подизпълнители в избрани действия, свързани с производството на филми ", добави Константинова.

Тя посочи, че по този метод ще се даде опция за развиване на изобретателния клъстер в България. Домакин на конференцията беше " Ню Бояна ", а заместник-министърът посочи приноса на компанията за високите темпове на развиване на произвеждане на филми в страната.

Калина Константинова заяви още, че от " Дисни " към този момент са взели решение да започват своя план в България и изрази вяра да бъдат привлечени още доста водещи компании и тази промишленост да се развие в цялостния й капацитет. 

" Филмовата промишленост е реклама на България. Не единствено имаме експерти, инфраструктура и природа, имаме и цялата IT промишленост, която е бъдещето на изобретателната промишленост. Имаме едни от водещите артикули, които вършат анимация, и се употребяват на открито, за какво да не ги употребяват при нас ", разяснява зам.-министърът на финансите Виолета Лорер. 

" Тук съществуват най-хубавите планове, които в скоро време ще получат и реализация ", съобщи служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, който също участва на конференцията. 

С признатите от кабинета промени и допълнения на Правилника за използване на Закона за филмовата промишленост /ППЗФИ/ се основават нужните нормативни условия, свързани с привеждане в деяние на схемите за държавна помощ, прилагани в региона на филмовата промишленост. За адаптирането на българската кино промишленост към условията и действителностите на 2021 година с признатите промени в член 17 от ЗФИ се трансформират бюджетите на обособените схеми за държавна помощ в посока увеличение, като се планува обезпечаване на дотация за основаните напълно две нови схеми за държавна помощ - за възобновяване на разноски, и за подкрепяне на основаването на кино сериали. С регламентираните в ППЗФИ условия и ред за даване на нова държавна помощ посредством двете напълно нови схеми, българската кино промишленост ще се приближи до стандартите на Европейската процедура и трендове в региона и културните потребности на обществото, разясниха през вчерашния ден от пресслужбата на кабинета. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР