Държавата ще събере 72 млн. лева догодина от производителите на

...
Държавата ще събере 72 млн. лева догодина от производителите на
Коментари Харесай

Важните новини във ФАКТИ на 03.11.2022 г.


Държавата ще събере 72 млн. лв. следващата година от производителите на въглища, природен газ и горива. Това взеха решение за първо четене депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание.

Не сме трансформирали мнението си за предоставяне на военна помощ на Украйна. Просто в предходния парламент нямаше импортиран подобен законопроект. Предложенията на Демократична България и ГЕРБ удовлетворяват нашите визии, че една страна, която е нападната от агресор, има право на помощ и поддръжка, както и опцията българската войска да се модернизира.

Депутати от парламентарната комисия по електронно ръководство и осведомителни технологии показаха опасения, че българските институции още веднъж могат да станат обект на хакерска офанзива, откакто през днешния ден Народното събрание одобри решение да даде военна и военно-техническа поддръжка за Украйна.

„ Очаквам, че ще има втори опит за хакерски атаки “, съобщи по време на съвещание Божидар Божанов, народен представител от „ Демократична България “, заместник-председател на комисията и някогашен министър на електронното ръководство. Той уточни, че към момента уеб страниците на някои от институциите не са добре предпазени, което ги прави уязвими.

Въпросът за равнището на киберзащита на страната ни повдигна и Никола Димитров от " Възраждане ".

Министерството на енергетиката дава детайлности за повредата във Водноелектрическа централа " Цанков камък ". За нея стана ясно от брифинг на ПГ на " Демократична България " в Народното събрание, които алармираха, че случаят е станал на 13-15 октомври и до този миг не е имало никаква публична информация за проблема.

От министерството на енергетиката обявиха, че от момента на встъпването на служебното държавно управление не е имало прикрити повреди. " След варията във Водноелектрическа централа " Цанков камък " е стартират незабавно спешен ремонт, работата се прави неотложно ", съобщи зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков на брифинг.

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание стана следващата, приела предлагането на Министерски съвет за придобиване на нови осем изтребителя F-16 блок 70. " За " гласоподаваха 13 народни представители от ГЕРБ, " Продължаваме промяната " и Движение за права и свободи, " срещу " бяха 3-ма от " Възраждане " и Българска социалистическа партия, а 1 народен представител от " Български напредък " се въздържа.

България да окаже военна помощ на Украйна, реши Народното събрание с гласовете на депутатите от ГЕРБ, " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", Движение за права и свободи и " Български напредък ". Против бяха от Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

След 4 часа диспути Народното събрание реши България да даде военна помощ на Украйна. Служебното държавно управление би трябвало да внесе решение за това до 30 дни, както и да влезе в договаряния със страните по НАТО за придобиване, приемане или разполагане на усилващ отбранителните ни качества потенциал на наша територия.

Върховният административен съд анулира две решения на някогашния министър на околоната среда и водите Борислав Сандов, с които са спрени процедури за осъществяване на оценки за съгласуемост във връзка със градежа на автомагистрала " Струма ". Ha 1 aвгycт т.г. Caндoв oтмeни вcичĸи пpeдишни пpoцeдypи пo Oцeнĸa зa въздeйcтвиe въpxy oĸoлнaтa среда (ОВОС) и на процедура спря градежа на AM " Cтpyмa " пpeз Кресненското дeфилe, заяви " Дневник ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР