Държавата ще предоставя ваучери по 100 лева на бежанец от

...
Държавата ще предоставя ваучери по 100 лева на бежанец от
Коментари Харесай

100 лв. ваучери за украинските бежанци дава държавата

Държавата ще дава ваучери по 100 лв. на емигрант от Украйна, който е със статут на краткотрайна протекция. Това заяви по време на парламентарния надзор общественият министър Георги Гьоков.

Средствата ще се обезпечат от европейски стратегии и ще се дават от дирекциите „ Социално подкрепяне “ по места.

Стоките и продуктите, които могат да бъдат закупени против ваучер от 100 лв., ще имат за цел да дават първична поддръжка в условия на необходимост, уточни министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков.

„ Срещу предоставения ваучер ще бъде допустимо закупуването на хранителни артикули, детски храни, детски облекла, учебни принадлежности, хигиенични материали и други артикули от първа нужда. “

Ваучерите ще се дават еднократно на лицата, получили краткотрайна протекция. Те ще могат да се употребяват в магазинната мрежа на страната, като възобновяване на разноските за осъществен ваучер ще се реализира въз основа на фактури, издадени от магазините, където са употребявани, посочи още министърът. И добави:

 istock istock
„ При обосновани случаи могат да се получат и спомагателни ваучери след оценка на потребностите и преценка на комплексните условия, като възраст, здравословно положение или друго, което ги попречва да задоволяват главните витални потребности. Преценката се прави от обществените служащи. “

Предвижда се ваучерите да се дават от дирекция „ Социално подкрепяне “, като се разисква и вид хората да ги получават още на пунктовете на първичен банкет, сподели още Гьоков.

Първоначалните принадлежности по инструмента REACT-EU демонстрират, че помощта у нас може да доближи до към 50 000 бежанци от Украйна.

Социалният министър осведоми депутатите, че бежанците ще получават и съпътстваща поддръжка посредством психическо подкрепяне и трудово консултиране, като ще се изработят самостоятелни проекти за деяние на търсещите работа бежанци.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР