Държавата ще предостави държавна помощ на туроператорите и туристически агенти

...
Държавата ще предостави държавна помощ на туроператорите и туристически агенти
Коментари Харесай

С 56 милиона лева подкрепят туристическия бранш, засегнат от пандемията


Държавата ще даде държавна помощ на туроператорите и туристически сътрудници в размер на 4% от сумата на заявения от тях годишен оборот без Данък добавена стойност за 2019 година Безвъзмездно предоставените средства ще се употребяват за предпочитано компенсиране на загуби, произлизащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от снабдители на услуги суми.

" С 51 милиона лв. ще помогнем безплатно на близо 1600 предприятия, които са в областта на туроператорска и туристическата агентска активност “, осведоми вицепремиерът и министър на туризма.

Разпоредбите в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние плануват средствата да се дават на туристическите оператори и туристическите сътрудници по ред, избран с разпоредба на министъра на туризма и при съблюдаване на разпоредбите за държавните помощи. В тази връзка планът на разпоредба е изпратен на Европейската комисия, като следва да се има поради, че помощта се отпуска и изплаща след нотификация от Комисията.

Министерският съвет одобри и Постановление, с което се утвърждава отпущането на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на туризма в размер на 4 993 723 лева за 2020 година За превъзмогване на последствията по отношение на пандемията се планува две години след анулацията на изключителното състояние Министерството на туризма да дава на туроператорите, които употребяват въздушни превозвачи с годен действен лиценз за осъществяване на чартърни полети до България за туризъм, държавна дотация в размер на 35 евро за всяка седалка от оптималния пътнически потенциал на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, единствено за полети с потенциал не по-малко от 100 места.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР