Държавата ще плаща на лекарите специализанти. След това те ще

...
Държавата ще плаща на лекарите специализанти. След това те ще
Коментари Харесай

Предложение: Държавата да плаща на лекарите, които се обучават

Държавата ще заплаща на лекарите специализанти. След това те ще би трябвало да остават да работят там, където са се обучавали . Това са част от концепциите за промени на Министерството на здравеопазването, съобщи bTV.
Ведомството предлага страната да финансира базите, в които се образоват специализанти. В подмяна лечебните заведения ще би трябвало да назначават на работа младите лекари най-малко за толкоз дълго, за колкото са ги обучавали. В противоположен случай държавната дотация ще би трябвало да се връща.
Д-р Искрен Пенков е избрал да специализира урология. Казва, че любовта сред него и специалността се зародила в студентските години. Заплатата му е за сметка на болничното заведение и е в размер на две минимални заплати.
Здравното министерство предлага за бъдещите специализанти да заплаща не болничното заведение, а страната - минималния застрахователен приход за активността . Лечебното заведение ще е длъжно да оставя на работа младия доктор най-малко за период, еднакъв на периода на образование.
Ако болничното заведение или специализантът не изпълнят задължението, съответната страна ще връща дотацията. Държавата ще заплаща и на бъдещите джипита. Те обаче няма да са длъжни да остават на работа там, където са обучавани. Д-р Пенков към този момент е решил, че след специализацията остава в България.
Местата за специализанти ще се заемат единствено след извършен конкурс. Промените се чака да обиден специалностите, по които липсват лекари. Предложените промени следва да преминат през публично разискване, преди да станат факт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР