Държавата ще отпусне по 300 лв. на всеки стопанин на

...
Държавата ще отпусне по 300 лв. на всеки стопанин на
Коментари Харесай

Дават по 300 лв. за доброволно умъртвено домашно прасе

Държавата ще отпусне по 300 лева на всеки собственик на домашни свине, при непринудено умъртвяване на животните. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след изключителната среща в Пазарджик с локалните кметове и животновъди.

Министър-председателят посочи, че тези средства са за персоналните стопанства, които попадат в 20-километровата санитарна зона. По думите му с общи старания може да се реши казуса.

„ Аз също не претърпявам тъжни гледки. Полагаме големи старания да действаме по този начин, както споделя науката. Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължава следващата година да даде свине, а ние сме задължени да дадем по 300 лева на двор, с цел да се възстановят вредите ", разяснява министър председателят.

По-рано поданици на 30 пазарджишки села показаха недоволството си от превантивните ограничения против африканската чума. Протестът не беше анулиран, макар отсрочката от седмица, която земеделският министър Десислава Танева даде на стопаните на домашни свине, да заколят животните си.

Министър-председателят добави, че е реализирана договореност срокът за умъртвяване на домашните свине да бъде продължен в Пазарджик.

Бойко Борисов уточни, че страната е съумяла сполучливо да се оправя с африканската чума през последните две години, само че по думите му, румънски туристи са внесли болестта посредством храна. „ Преди години като ми споделиха за тази болест, а аз им споделих „ Добре, да заградим ". И заградихме. Колко доста свинско продадохме оттогава до момента. С румънските туристи пристигна, аз съм уверен. 75 хиляди румънски туристи минават границата, замогнаха се хората, не можем да ги спрем. Те ядат, хвърлят ", съобщи Борисов.

Премиерът уточни, че вариантът на болестта е прочут от 30 години, само че към момента няма намерено лекуване или имунизация.

„ Чума, по-страшна дума от чума, няма. Това е все едно да протестираме против рака. Не го желаеме да има рак, само че го има и ни мори. За 30 години хора и институти не съумяват да намерят лек и ваксина ", сподели министър-председателят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР