Държавата ще отдели 1 млн. лева, за да поднови изкупуването

...
Държавата ще отдели 1 млн. лева, за да поднови изкупуването
Коментари Харесай

Държавата отделя 1 млн. лева за изкупуването на частни гори

Държавата ще отдели 1 млн. лв., с цел да възобнови изкупуването на частни гори. Това сподели пред БНР лесовъдът Георги Костов, който е консултант на земеделския министър и някогашен зам.-министър на земеделието с сектор „ Гори “.
В България има близо 2 млн. имота дребни частни гори, които се ръководят неефективно, а огромна част от притежателите даже не знаят къде се намира собствеността им. „ Идеята е страната да подкрепи тези притежатели. От една страна, като им изкупи парцелите и те получат средствата, които съставлява тази гора, а въпреки това, да обезпечи устойчивото вярно ръководство “, сподели Костов.
Експертът уточни още, че към пилотния план за изкупуване на частни гори, осъществен преди 2 години, е имало голям интерес, а междинната цена, на която страната е купувала, е била 580 лв. на декар.
„ Основната концепция е, че дребните притежатели на гори нямат опцията да стопанисват и да ръководят тази своя благосъстоятелност стабилно, което е доста значимо, когато се приказва за гори “, разяснява Костов и добави: „ В горската просвета е потвърдено, че има минимални площи, от които нататък ръководството става неефективно. Минималната повърхност нормално е над 50 хектара, това е и скъпият размер на горите в частната благосъстоятелност в Западна Европа. У нас имаме над 2,5 млн. притежатели на към 1,9 млн. имота дребни частни гори от по няколко декара, които са раздрани. Често пъти самите дребни имоти образуват общи масиви, само че притежателите не се познават. Често пъти самите притежатели не знаят, че са притежатели, защото това са наследствени парцели след реституцията през 1997 година и заради тази причина ръководството на тези парцели не е стабилно “, разясни още Георги Костов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР