Държавата ще може да има особен търговски управител в рафинерията

...
Държавата ще може да има особен търговски управител в рафинерията
Коментари Харесай

Първа крачка: Държавата ще може да управлява рафинерията на "Лукойл"

Държавата ще може да има " необикновен търговски шеф " в рафинерията на " Лукойл Нефтохим Бургас ", който ще може да поема ръководството при рецесии, наказания на Европейския съюз или Организация на обединените нации, както и при корист с господстващо състояние. Това планува законопроектът на " Демократична България ", който мина на първо четене в комисията по енергетика в Народното събрание с огромно болшинство от 14 гласа " за " и 4-ма " въздържали се ".

Гледането на текстовете, написани като промени в Закон за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, беше входирано изключително на днешното съвещание, откакто в зала на първо четене Движение за права и свободи предложи да отсрочи гледането на своя план за промени в бранша, с цел да вървят дружно с предложенията на Демократична България.

от Европейски Съюз, както и навреме облагане с данък и Данък добавена стойност на продуктите на " Лукойл Нефтохим Бургас ", с цел да се финансират обезщетенията поради високите цени.

По тематиката с бъдещето на търговията с горива, свръхпечалбите и активността на " Лукойл " съвсем всички партии излязоха със законодателни начинания. Комисията по енергетика отхвърли на първо четене две от другите оферти - това на Делян Добрев, станало известно като плана за 1 лев обезщетения на литър, който да отива във Фонда за енергийна сигурност, и това на Продължаваме промяната. И двата законопроекта се обезсмислиха с окончателното приемане не текстовете за облагане на свръхпечалбите с 33% в Закона за корпоративното подоходно облагане.
Реклама Кога ще е допустимо държавното ръководство
Основното предложение в законопроекта на " Демократична България " е страната да има опция да назначава необикновен търговски шеф в обектите от сериозната инфраструктура за произвеждане на горива. Това ще се прави от министъра на стопанската система и промишлеността, по предложение на съвещателен съвет.

" Трябва да се отбрани националният интерес и страната да може да поеме действен надзор при положение на корист с господстващо състояние и наказания ", разяснява Ивайло Мирчев от " Демократична България ", като изясни, че групата от няколко месеца работи по използване на немския опит, като уточни за образец и

Според текстовете особеният търговски шеф ще може да се назначава за 6 плюс 6 месеца, т.е. за най-много една година. Въпросната активност ще може да бъде поверена на до три физически лица. Според текстовете на първо четене, които евентуално ще претърпят някакви корекции, представителят би трябвало да има юридическо или икономическо обучение, както и най-малко 5 години опит в работата при ръководството на съответния тип сериозна инфраструктура и да няма родствени връзки с лица в ръководството на въпросното дружество.

Той ще може да разпорежда одит, само че няма да може да се разпорежда с имущество. " Това е най-меката форма. Не е национализация ", разяснява Мирчев.
Реклама
Основните рецензии по време на разискването в комисията по енергетика пристигнаха по линия на Българска социалистическа партия, че няма съображение да се бърза, на което Мирчев отговори, че не става въпрос страната да си прибере назад рафинерията. " Единствената неотложност е да предоставим инструмент за надзор на държавното управление, в случай че обстановката стане тежка, който то да употребява ", съобщи той.
" Инса " - другият вносител в полемиката
По време на полемиката на два пъти се загатна и че в страната има и различен вносител на съветски артикули, който дообработва горивата в България. Темата досега отсъстваше в дебатите, само че този път беше маркирано на два пъти от зам.-министъра на финансите Людмила Петкова и от шефа на Агенция " Митници " Павел Геренски.

Става дума за " Инса ойл ", благосъстоятелност на Георги Самуилов, която прави импорт с дребни танкери на дизел, като в рафинерията си в Белозем понижава наличието му на сяра. Според източници от пазара, вносът е от Русия, през трейдър в Швейцария, като огромна част от количествата в следствие отиват за експорт за Украйна да вземем за пример.
А в това време в Министерски съвет
Междувременно предишния петък държавното управление излезе с компромисно решение за износа на горива от България по време на двете години на дерогацията. или месец откакто Европа затваря вратите за съветския бензин и дизел. След тази дата износът ще е вероятен за артикули по лист, избран от Министерски съвет. В него ще влязат продуктите, за които няма реализация в страната или не са позволени в Европейски Съюз, защото не дават отговор на условията на съюза.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР