Държавата ще използва всички свои инструменти, за да упражни контрол

...
Държавата ще използва всички свои инструменти, за да упражни контрол
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Нужен е закон за търговията с храни, за да има контрол върху неетичните търговци

Държавата ще употребява всички свои принадлежности, с цел да упражни надзор върху цените на храните, съобщи пред БТВ министърът на стопанската система Никола Стоянов.

Напомняме, по данни на държавното управление, храните се оскъпяват с 20-30% по веригата от производителя до магазина.

 

Цените на храните би трябвало да бъдат намалени поради подхванатите ограничения, само че това не се случва. И би трябвало да се подхващат различен тип ограничения. Това съобщи министърът на стопанската система Никола Стоянов. И изрази убеденост, че цените ще се трансформират. Но първо стартират масирани инспекции в търговски вериги, а следва да бъде импортиран и Закон за храните, който да регламентира битката с нелоялните търговски практики.

 

" Аз съм сигурен, че цените ще се трансформират. Вчера министър председателят събра всички институции, които имат отношение по този проблем. Но желая да подчертая, че не от през вчерашния ден ние работим по нея. Вече от над три месеца следим цените, наблюдаваме процесите и проучваме информацията. Имаме диалози - и с вериги, и с други участници в пазара с търговия с храни.

Освен информираността и новата електронна платформа, втората мярка, която желаеме, е законът за търговията с храни, който го има в доста страни от Европейския съюз, само че в България го няма.

 

Ние ще подготвим и за идващия парламент ще внесем подобен закон. Именно, с цел да се посочи какво е нелоялна комерсиална процедура и да го има като законов термин. Но и да се дадат по-сериозни доводи на контролните органи.

 

В момента контролните органи, на които жителите доста разчитат - като Комисия за отбрана на потребителите, Комисия стокови тържища и борси, действително може да наблюдават дали промоции се организират по верния метод, дали траят по 30 дни, както е по закон... Дадохте образец с олиото, да използваме него - в случай че се разгласи промоция на олио и обявилият промоцията знае, че за един ден, примерно, се продават по 10 000 бутилки, само че в промоцията пуска 1000 и когато гражданит отидат, олиото постоянно е свършило. Ето за такива неща могат да ревизират. И ще ревизират ", съобщи министърът на стопанската система Никола Стоянов пред bTV.

 

Той даде доводи за какво цените на храните би трябвало да паднат.

„ Много от участниците по веригата са се презастраховали и са си вдигнали маржовете в тези по-несигурни времена поради новия скок в цените. Сега обаче считаме, че обезщетенията за електричество за бизнеса са ясни, цените на газа са овладени, цените на горивата спаднаха, отложихме и въвеждането на тол таксите с шест месеца. Има доста фактори, които би трябвало да доведат до понижаване на цените, само че виждаме, че това не се случва “, сподели Стоянов.

 

„ Няма да се нарушава свободата на конкуренцията и да се месим в търговски връзки “ – разясни Николов, като акцентира, че задачата е етичните търговци „ да работят в естествена конюнктура “.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР