Държавата ще издава паспорти със срок на валидност 5 или

...
Държавата ще издава паспорти със срок на валидност 5 или
Коментари Харесай

МВР получи отсрочка до 2021 г. за 10-годишните паспорти

Държавата ще издава паспорти със период на годност 5 или 10 години според от желанието на жителите, заявяващи нов документ. Това взеха решение през вчерашния ден депутатите, откакто одобриха дефинитивно ремонти в Закона за българските персонални документи. Досегашният режим, при който паспортите важат 5 години, се резервира единствено за малолетните.

Кога българите ще могат да се възползват от тази опция, зависи напълно от Министерство на вътрешните работи. В закона беше записано, че най-късно до 1 януари 2021 година вътрешното ведомство би трябвало да свърши цялата организационна работа и да обезпечи нужната техника и програмен продукт за издаване на 10-годишни паспорти. Така Народното събрание оставя на министерството близо година и половина гратисен интервал, от който институцията най-вероятно ще се възползва до дъно.

Депутатите предвидиха и няколко други удобства за жителите. Със същото заявление, с което се желае 10-годишен паспорт, ще може да се заръчва и персонална карта. При наново издаване на паспорт към този момент няма да се постанова заявителите да подават редица данни като имена и дати на раждане на родители, имена и ЕГН на брачен партньор или брачна половинка и други

Въвеждат се нови периоди за издаване на персонални карти и паспорти: при елементарна услуга - до 30 дни, при бърза услуга - до 3 работни дни, а при експресна - до 8 работни часа от приемане на заявката. Когато поръчката е подадена в посолство или консулство в чужбина, елементарната услуга ще бъде до 45 дни, а не до 90 дни, както е в този момент, а при бърза услуга - до 30 дни.

Известно облекчение ще донесе на българските жители, пребиваващи в чужбина, опцията да получават нови персонални документи по пощата или посредством пощальон. Те обаче би трябвало да са подали персонално заявление за документа в българско посолство или консулство в чужбина; да са декларирали адрес за приемане на новия документ в страна, където България има свое посланичество или най-малко упълномощен посланик; разходите за доставката да са били платени при подаването на заявката. Документът ще може да се придвижва единствено от лицензиран пощенски или куриерски снабдител и ще се получава само персонално.

Парламентът дефинира и периоди, при които чужденци, получили леговище, статут на бежанци или филантропичен статут у нас, ще могат да получават български персонални документи - до 30 дни при елементарна услуга и до 10 работни дни - при бърза.

ПРИВИЛЕГИЯ

По предложение на ГЕРБ беше признато, че чужденци с потвърден български генезис ще получават позволение за дълготрайно престояване до 1 година у нас, без да имат виза. Привилегията обаче ще важи единствено за тези, които са признати като студенти в постоянна форма на образование в българско висше учебно заведение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР