Държавата ще финансира строежа на нова сграда за Математическата гимназия

...
Държавата ще финансира строежа на нова сграда за Математическата гимназия
Коментари Харесай

Държавата ще финансира строежа на нова гимназия във Варна

Държавата ще финансира градежа на нова постройка за Математическата гимназия “Д-р Петър Берон” във Варна. Ангажиментът удостовери при визитата си в града министърът на образованието Красимир Вълчев.

Елитното учебно заведение от години има проблем с базата, тъй като дели една постройка с главно школо. Новият дом на гимназията ще е върху 22 дка в региона на Техникумите, където общината възнамерява да оформи огромен учебен кампус.

Първата стъпка за реализация на плана е деактуването на 14 дка от терена, които са държавна благосъстоятелност. С решение на общинския съвет преди месец Варна изиска имота от МОН.

Предстои документите да бъдат импортирани в Министерския съвет за решение, стана ясно след срещата сред кмет и министър, които дружно огледаха терена на бъдещата гимназия. Тя ще има най-малко 40 образователни пространства, с цел да се обезпечи удобна среда за образование на 1400 млади математици. По груби сметки инвестицията се прави оценка на 10-12 млн. лева, а срокът за осъществяване на плана ще отнеме към 3 година

“Ако получим права върху терена, имаме подготвеност незабавно взаимно с управлението на Математическата гимназия да стартираме процедури по планиране на сградата”, съобщи Портних. Бъдещата гимназия ще е комшия на Колежа по туризъм, чиято нова постройка бе открита преди ден, както и на професионалните гимназии по горско стопанство и по електротехника, които ще бъдат реновирани по Оперативна програма “Региони в растеж”. В карето се планува да бъде построен и огромен състезателен комплекс за възпитаниците на четирите образователни заведения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР