Държавата ще дава нов вид ваучери за обучения, за да

...
Държавата ще дава нов вид ваучери за обучения, за да
Коментари Харесай

Държавата ни дава ваучери между 440 и 1980 лв. за дигитални курсове и нова професия

Държавата ще дава нов тип ваучери за образования, с цел да придобиваме цифрови умения или да се квалифицираме с нова специалност. Това планува план на Министерския съвет, който е качен за публично разискване. 

Ваучерите за образование са по европрограмата " Развитие на човешките запаси " 2021 - 2027 година С парите би трябвало да се създадат образования за цифрови умения на безработни и заети лица. Те ще са четири вида- базово, приблизително, напреднало и високоспециализирано равнище. Общата сума на програмата е 395 млн. лева и съгласно плановете ще стигне за образованието на 161 хиляди души. Част от стратегиите ще започват още през април.

Отделно по проекта за възобновяване ще би трябвало да се обучат на 500 000 регистрирани безработни и заети  с ниско ниво или без цифрови умения. Пари са планувани и за 100 хиляди души, които да получат документ за уменията си, в случай че към този момент имат такива. Общият запас по проекта е 292 млн. лева с интервал на осъществяване до 2026 година, написа " 24 часа ".

Какви суми ще се отпускат и по какви стратегии
За образования за придобиване на професионална подготовка:
 - Първа степен, с дълготрайност не по-малка от 300 образователни часа - 660 лева.;

- Втора степен, с дълготрайност не по-малка от 660 образователни часа - 1320 лева.;
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР