Държавата се прицели към връщането и задържането в училище на

...
Държавата се прицели към връщането и задържането в училище на
Коментари Харесай

Държавата се прицели към връщането на 15 хил. деца в училище

Държавата се прицели към връщането и задържането в учебно заведение на 15 хиляди деца от етническите малцинства. Целта би трябвало да бъде изпълнена през 2017 година или най-малко това е заложено в Плана за деяние за 2017 година в осъществяване на Националната тактика за учене през целия живот, който Министерският съвет одобри през днешния ден.

За тези деца ще бъдат планувани ограничения за интеграция, а в още 11 общини в Северозападна и Югоизточна България ще бъде въведена системата за ранно предизвестие за риск от отпадане от предучилищно и учебно обучение.

100 000 деца в наложителните предучилищни групи ще получат гратис познавателни книжки, за други 250 000 възпитаници до IV клас ще бъдат обезпечени гратис учебници и пособия. 150 000 възпитаници от пети до седми клас пък ще получат гратис учебници, а учебници по специфичните си образователни предмети ще получат 200 възпитаници с повреден слух от първи до четвърти клас.

За 1100 възпитаници с изявени способности от държавни и общински учебни заведения ще има стипендии, за които от държавния бюджет са обезпечени 1 800 000 лева

Ще продължат да се развиват и уголемяват системите за ограмотяване на възрастни и за кариерно насочване. Ще се провеждат стажове в предприятия по време и след довеждане докрай на образование. Повече от 1760 безработни, най-вече младежи, ще бъдат включени в стажове или в образования по време на работа. Очаква се да бъдат основани 350 нови учебно-тренировъчни компании, а броят на учениците, участващи в действия по практическо образование в действителна работна среда, да доближи 8000 души.

Във висшето обучение ще продължи увеличението на финансирането на професионалните посоки и висши учебни заведения с най-високи оценки за качество, както и в тези, от които пазарът на труда има най-голяма нужда.

Относителният дял на средствата, избрани въз основа на тази оценка, както и спомагателното финансиране за образованието по предпочитани професионални посоки и предпазени специалности се чака да нарасне до 40% по отношение на общия размер на средствата за издръжката на образованието в държавните висши учебни заведения.

2400 нови заема ще бъдат обезпечени на студенти и докторанти по Закона за кредитиране на студенти и докторанти и посредством система от стипендии за триумф и за специфични достижения.

Развитието на благоприятни условия за неофициално и информално учене ще бъде насърчавано посредством присъединяване на 400 младежи в доброволчески действия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР