Държавата се опитва да реши кризата с медицинските кадри като

...
Държавата се опитва да реши кризата с медицинските кадри като
Коментари Харесай

Предлагат вдигане на заплатите на медицинските кадри

Държавата се пробва да реши рецесията с медицинските фрагменти като предлага по-високо възнаграждение. Специализантите ще получават над приходите си още към 2330 лв. - или две и половина минимални заплати.

Бонусът ще е за лекари, дентални медици, сестри и акушерки.

Кризата с неналичието на медицински сестри и педиатри се задълбочава от ден на ден, а точно тя е един от главните проблеми при построяването на бъдещата Национална детска болница.

Той е специализант по детска пулмология в Александровска болница.

" Никога не са ме плашили децата, в никакъв случай не ме е плашил детският рев и постоянно съм се прибирал у дома след края на работния ден на дежурство на ден или нощно задоволен от това, което съм приключил. Няма го това възприятие на отмалялост, няма го това напрежение ", съобщи Станислав Георгиев, специализант по " Детска пулмология " в УМБАЛ " Александровска ".

И за минута не се поколебал да кандидатства по плана за специализанти. Така става един от близо 90-те лекари, които се включват.

" Смятам за удачно, че към този момент се подчертава и на по-дефицитни специалности - детска пулмология, детска кардиология и детска гастроентерология, детска ендокринология и това в допълнение материално стимулиране може да подтикне новите сътрудници, на които занапред им следва встъпването в специализация да се насочат тъкмо към тези специалности ", добави пред Българска национална телевизия Станислав Георгиев.

От здравното министерство припомнят, че този план е и за медицински сестри и акушерки, каквито кандидатури все още няма.

" Докато специализират, те получават това в допълнение финансиране, като задачата на плана е да притегли нови специализанти към избраните специалности, т.е. знаейки, че дадената компетентност е дефицитна било на регионално равнище или национално равнище даден претендент да стане специализант по нея да получава финансиране по плана. Целта е точно да се привлекат повече специализанти тъкмо по тези специалности и в съответните области ", разяснява доктор Искра Колева, шеф отдел " Образование и подготовка " в Министерството на здравеопазването.

Специализантите ще бъдат подтиквани с 2 и половина минимални работни заплати по време на специализацията си в допълнение към получаваните приходи. Това е единствено една от ограниченията на здравното министерство в опитите им да разрешат казуса с неналичието на фрагменти.

" До няколко дни ще пуснем тактиката за публично разискване и ще уведомим Народно събрание за осъществяването във връзка с нейното правене. Там сме планували още много ограничения, свързани с повишението привлекателността на специалността, основаване условия за по-добри трудови хонорари, основаване на условия за систематизиране на натовареността на тези експерти ", сподели още Галя Кондева, длъжностен министър на опазването на здравето.

Проектът е за 170 специализанти на стойност 15 милиона лв. и ще продължи до 2028 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР