Държавата се кани да реши проблема с липсата на унифициран

...
Държавата се кани да реши проблема с липсата на унифициран
Коментари Харесай

Важно за всички собственици на имоти: Готвят ключова промяна на такса смет

Държавата се кани да реши казуса с неналичието на уеднаквен ред, касаещ заплащането на таксата за битови боклуци, известна още като такса боклук. За задачата за публично разискване беше публикуван  на Наредба за реда за правене и образеца на план-сметката за относимите разноски за осъществяване на дейностите по даване на услугите, за които се заплаща таксата за битови боклуци и за метода на пресмятане размера на таксата при използване на основите, планувани в Закона за локалните налози и такси.

Към момента размерът на таксата за битови боклуци се дефинира в годишен размер за всяко обитаемо място с решение на общинския съвет, въз основа на утвърдена план-сметка за всяка активност.

Липсата на уеднаквен ред за правене на план-сметка обаче може да докара до включване на разноски, които не са свързани с услугите, които общината дава. Според експертите това може да докара и до включване в таксата на разноски, които се финансират от други източници, както и до невключване на преходния излишък като източник на финансиране на дейностите и услугите, за които се заплаща таксата за битови боклуци през идната година.
 Нов налог за милиардерите може да събира по $250 милиарда годишно
Нов налог за милиардерите може да събира по $250 милиарда годишно

Срещу укриването на налози

" Пренасочването от страна на локалните управляващи на средства от таксата за битови боклуци за финансиране на други действия на общината води до намаляване на качеството на предлаганите услуги, до неспособност за следене и цивилен надзор върху метода на установяване на размера на таксата и метода на разходване на целево събраните средства, както и до непрестанно повишаване на размера на таксата, което не е обвързано с повишаване на разноските за дейностите и услугите, за които се заплаща същата ", написа в частичната предварителна оценка на въздействието от наредбата на Министерството на финансите.

Според ведомството към сегашния миг употребяваната от общините основа за установяване размера на такса битови боклуци в множеството случаи е данъчната оценка или отчетната стойност на недвижимите парцели. В някои общини се дава опция на задължените за компании да декларират брой съдове, като тази опция не се дава на физическите лица.

Освен това не е обезпечена нужната тясна връзка сред генерираното количество боклуци и размера на таксата, която се дължи за осъществяваните от общината услуги. Респективно, няма справедлива база, на която да се откри до каква степен заплащаната от даден човек или компания такса подхожда на размера и качеството на получената услуга.
 Българският налог върху съветския газ подвига сметките в Сърбия с 20%
Българският налог върху съветския газ подвига сметките в Сърбия с 20%

Какви са опасенията в съседската ни страна?

" Лица, които изхвърлят по-голямо количество боклуци, могат да заплащат същата и даже по-малка сума за такса битови боклуци от други, които са притежатели на парцели с високи данъчни оценки или отчетни стойности и които не генерират огромни количества боклуци ".

Срокът на публичното разискване на плана изтича на 24 февруари 2024 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР