Държавата превежда десетки милиони на фирми, за да построят път.

...
Държавата превежда десетки милиони на фирми, за да построят път.
Коментари Харесай

Къде са парите за Хемус? Искат ли прокуратурата и МВР обвиняемият да пропее

Държавата превежда десетки милиони на компании, с цел да построят път. Тези пари незабавно са трансферирани към няколко "кухи " компании, а доста скоро по-късно са изтеглени в брой и занесени на един човек. Така някогашният данъчен Борислав Колев се е озовал с 54 млн. в брой. Той е задържан и упрекнат в пране на пари.

Това знаем до момента от тази история. Никой не споделя обаче къде са парите. Вместо това по време на следствието поражда спор сред прокуратурата и служителите на реда за това по какъв начин би трябвало да подходят към единствения обвинен по случая, тъй че той да бъде подтикван да осветли цялата скица - т.е. самичък ли е бил Колев, имало ли е политическа защита, какъв брой високо е стигала и така нататък

Накрая прокуратурата обществено упреква служителите на реда в противозаконен напън и образува досъдебно произвеждане за закононарушение против правораздаването. От Министерство на вътрешните работи пък отвръщат, че държавното обвиняване пречи да бъдат разкрити най-високите равнища в схемата.

Така звучи в резюме нашумелият в последните дни сюжет към разкритията за отклонени десетки милиони левове от предплатените заплащания, направени от последния кабинет на Бойко Борисов (2017-2021) към мрежа от компании за построяването на автомагистрала "Хемус " .

От едната страна стои основният прокурор Иван Гешев , който твърди, че сред двете институции има "война ", която е в интерес само на престъпността, а от другата е вътрешният министър Бойко Рашков , който дава отговор, че Гешев извършва "политическа поръчка " на някогашните ръководещи.

Историята се развива на фона на встъпването в служба на новото съдружно държавно управление , измежду чиито съществени цели е ефикасната битка с корупцията, промяната на прокуратурата и оставката на основния прокурор. То беше образувано от политическите съперници на ГЕРБ – "Продължаваме смяната ", Българска социалистическа партия, "Има подобен народ " и "Демократична България ".
Как стартира разплитането
Довършването на автомагистрала "Хемус " беше измежду стратегическите цели на ГЕРБ и персонално на Борисов. сред Агенция "Пътна инфраструктура " (АПИ) и държавното сдружение "Автомагистрали " по така наречен процедура "ин хаус " – непосредствено възлагане без конкурс.

По закон тези контракти не разрешават наемане на частни подизпълнители, само че Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) към този момент нееднократно разгласи, че в действителност "Автомагистрали " е наемало техника дружно с личен състав от частни компании.

През есента Министерство на вътрешните работи стартира следствие по случая и след това разгласи, че за довършващите се шест сектора от автомагистралата страната е платила предплатено стотици милиони левове, част от които са достигнали до. Беше изнесена информация за изтеглени от банка 60 млн. лева, които са отнесени "в сакове и чували ". Бяха подхванати серия полицейски акции в АПИ, "Автомагистрали ", частни строителни компании,.

Преди седмица се стигна и до ареста на някогашния данъчен чиновник и сегашен арбитър по футзал от Софийската градска прокуратура (СГП) за пране на 54 млн. лева От формалното известие на стана ясно, че той е взел участие в основаването на "мрежа от компании, като набирал и стимулирал разнообразни лица да станат фиктивни шефове на тези компании, по сметките на които били преведени част от парите, предопределени за лот 5 от Автомагистрала "Хемус ".
Прокурори приказват в неделя
Последната фаза от развиването на този сюжет съответства с представянето на новия състав на Министерския съвет в събота. Тогава Рашков разяснява в коридорите на Народното събрание, че по следствието на "Хемус " се работи дейно и сега, което съгласно него "ще докара до някои промени в бъдеще " и "тези промени ще се отнасят в това число за състава на някои парламентарни групи ".

Той не посочи коя съответна парламентарна мощ има поради. Преди това обаче Рашков е допускал, че партия ГЕРБ е употребила предплатените заплащания по "Хемус " даже за пазаруване на гласове. Затова наподобява явно, че е визирал точно нея.

Ден по-късно прокуратурата. На първия говорителката на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова разгласи, че сътрудниците ѝ, наблюдаващи делото против Колев, са станали обект на "безпрецедентен напън " от Министерство на вътрешните работи. На втория Иван Гешев добави, че става въпрос за "невероятно противозаконен напън против магистрати да правят закононарушение против правораздаването ".

Същия ден стана ясно, че Софийската районна прокуратура е образувала следствие за склоняване на прокурори да нарушат "свое служебно обвързване по отношение на правораздаването ". По този мотив незабавно бяха привикани на разпит чиновници от Главната дирекция "Борба с проведената престъпност " (ГДБОП).

Междувременно Бойко Рашков разяснява пред, че Гешев и подчинените му преекспонират "професионални разногласия " и по този начин бавят хода на следствието за "Хемус ", "защото този ход ще докара до виновни фактори в ръководството на страната до април тази година ".

"Много е тъпо, че нашата прокуратура още веднъж, най-вероятно, извърши една политическа поръчка ", добави той в понеделник, когато беше определен за вътрешен министър в постоянното държавно управление на Кирил Петков .
Какво е станало в събота
Конфликтът, който Гешев назовава "натиск ", а Рашков "спор ", поражда в събота в постройката на ГДБОП . Тогава проверяващи служители на реда желаят от наблюдаващата прокурорка по делото против Борислав Колев да отиде в службата, тъй като той ще даде пояснения.

Към оня миг обвиненият се намира под домакински арест,, и не е давал пояснения за това по чия поръчка е взел участие в хипотетичната скица и до кого са стигали парите от "Хемус " над него.
Когато прокурорката е отишла при проверяващите служители на реда, там се е появил Колев дружно с юриста си.
По думите на говорителката на СГП, когато колежката ѝ е отишла при проверяващите служители на реда, там се е появил Колев дружно с юриста си. Защитникът е изискал домашният арест на клиента му да не бъде протестиран на втора инстанция, а обвиняването му да бъде изменено в по-леко.

Прокурорката обаче е отказала, тъй като сходно "извънсъдебно съглашение " опонира на закона, а и смекчаването на обвиняването би довело до оправдателна присъда при вероятно дело в съда. След това Колев въпреки всичко е бил разпитан, само че по думите на Петрова е отказал да даде пояснения, уточнявайки, че е пристигнал единствено поради експлицитното гледище на юриста си.

"Впоследствие е била извършена среща с шефа на ГДБОП – Калин Стоянов . На тази среща Стоянов с несъответствуващ звук се обърнал към наблюдаващия прокурор с реплики, които са били в смисъл, че тя поставя завършек на следствието, като отхвърля да извърши настояванията на отбраната, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това ", описа още говорителката на СГП в неделя.

По-късно същия ден Стоянов изясни пред медиите, че "по никакъв мотив и по никакъв метод " не е оказвал напън върху прокуратурата.

"Поводът, по който беше извършена срещата в ГДБОП през вчерашния ден, е това, че работещите по случая чиновници ми рапортуваха, че за втори следващ път в границите на три-четири дни не може да се разпита лице по делото, което е готово да опише цялата скица и най-много кой, по какъв метод и къде е предал изтеглените от банката 54 млн. лева за строителството на лот от автомагистрала "Хемус ", сподели шефът на службата.

По думите му той просто е изказал "лично мнение " по какъв начин би постъпил, в случай че беше прокурор, "а точно, че бих направил всичко належащо за индивида, който е подготвен да опише за разплитането на цялата скица ".

"Два пъти вършим опит обвиненият да бъде разпитан и два пъти не съумяваме. За да си вършим работата, ставаме и персонални водачи на прокурорите, тъй като някои не знаят къде се намира ГДБОП. Идеята на следствието е да стигне до най-високите равнища на престъпност ", добави началникът на бранша за следствие на стопански закононарушения в ГДБОП Александър Анастасов .
Кой не познава закона
Преди ден зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов разяснява по този мотив пред, че служителите на реда от ГДБОП не познават закона и за това са решили, че могат да предложат сходна "сделка " на обвинения Колев.

"В рамките на това предпочитание служителите на реда са поканили прокурорите да дойдат и да удостоверят с наличието си, че ще облекчат ориста на обвинения, в случай че даде показания. Това обаче не е допустимо. Наказателният кодекс (НК) не разрешава договаряне и облекчение на процесуалната орис против показания, с които се уличават други ", добави Сарафов, обобщавайки спора като "грешка в връзката и непознаване на закона от страна на полицията ".

Свободна Европа потърси за коментар юрист Христо Ботев , който пази обвинявания в пране на пари Борислав Колев. Той не пожела да разяснява случая, защото по него към този момент се водят две следствия.

Други адвокати обаче разясниха импровизирано, че тук евентуално става въпрос за друг метод към следствието, защото по други проблеми прокуратурата е променяла качеството на обвинени, тъй като те са свидетелствали в интерес на обвинителната теза.

Такъв образец е делото за източването на Корпоративна комерсиална банка (КТБ), чийто някогашен изпълнителен шеф Орлин Русев първо беше измежду обвинените, само че след това делото против него беше прекъснато и той стана очевидец на прокуратурата.

Друг сходен образец беше делото против така наречен тайфа за отвличания "Наглите ". По това дело прокуратурата употребява като предпазен очевидец Валентин Михайлов-Ихтиманския , който беше махленски като участник в няколко отвличания, само че не получи обвинявания, тъй като свидетелства в интерес на обвинителната теза по делото против останалите членове на групата.

Формално българското законодателство фактически не дава опция на махленски в закононарушение да не бъде търсена наказателна отговорност, само че на процедура това се е случвало нееднократно.

Причината се крие в събитието, че единствено прокуратурата може да реши по кое време има задоволително доказателства за обвиняване. Така, в случай че наблюдаващият прокурор сметне, че даден обвинен може да даде скъпи показания против различен обвинен, обвиняване може да бъде повдигнато единствено на единия.
"Всеки случай е самичък за себе си "
Свободна Европа потърси за коментар говорителката на СГП Десислава Петрова , която сходно на Сарафов съобщи, че "нашето право не разрешава на прокуратурата да прави преценка да повдигне или не обвинявания, когато има доказателства за това, без значение от желанието на лицето, против което са събрани тези доказателства, да спомага на следствието ".

На въпрос за какво тогава това въпреки всичко се случва като по делото "КТБ ", което в предишното беше следено персонално от Иван Гешев , тя обаче отхвърли да разяснява. По думите ѝ "всеки случай е самичък за себе си и даже да се води по един и същи текст на Наказателен кодекс, всяка преживелица е друга и за всяка се събират съответните доказателства ".

"Няма по какъв начин да знам каква е била съответната преживелица, няма по какъв начин да знам какви доказателствата са били събрани, по какъв ред са били събрани, тъй като това също има значение ", съобщи тя във връзка проблема с Орлин Русев.

Помолена да отговори на рецензиите от Министерство на вътрешните работи, че с брифинга си в неделя е разкрила тактиката на следствие по случая "Хемус ", Петрова съобщи:

"Ако има някаква тактичност, която е друга от тази, която се съгласува сред проверяващите органи и наблюдаващите прокурори, не е неприятно ние да знаем за нея. Явно не сме били известени. "

Засега остава неразбираемо какво тъкмо е поискала отбраната на Борислав Колев , тъй като от прокуратурата не разкриват за каква смяна на обвиняването е упорствал негоя юрист. Не е известно и какво би разкрил обвиненият за пране на пари от градежа на "Хемус ", тъй като към този момент прокуратурата явно не счита да ползва метода, прочут от други знакови каузи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР