Държавата плаща по 8 млн. лева годишно за служебни адвокати.

...
Държавата плаща по 8 млн. лева годишно за служебни адвокати.
Коментари Харесай

Държавата плаща по 8 млн. лв. за служебни адвокати

Държавата заплаща по 8 млн. лв. годишно за служебни юристи. Това сочи информация за в. „ Монитор “ от Националното бюро за правна помощ. Юристите се назначават главно по каузи, за които ищците нямат пари за юристи. В такива случаи страната планува да се назначават служебни бранители, които да съставляват едната страна по делото. Според справката най-вече пари отиват за процеси в София - 1 873 370 лв.. Следват Бургас с 542 920 лв. и Варна с 478 830 лв. изплатени за последната регистрирана 2016 година.

Около 15 хиляди лв. отиват и за командировки на юристи, които пътуват от една гилдия в друга. Това става на съображение член 38 алинея 5 от ЗПП, който засяга даването на правна помощ в други обитаеми места.

Безплатната правна помощ оказва помощ действително на обществено слабите хора да имат достъп до правораздаване, защото те не могат да заплащат даже минималните адвокатски възнаграждения, които са регламентирани с разпоредба на Висшия адвокатски съвет. Според нея писмената консултация от юрист е 40 лева, изследването на дело и предоставяне на мнение по него – 60 лева, правене на тъжби до прокуратурата и полицията – 50 лева, сформиране на наследство – 150 лева

Минималният адвокатски хонорар за бракоразвод по исков ред е 500 лева, за бракоразвод по взаимно единодушие – 300 лева, а за бащинство и оборване на бащинство – 250 лева От няколко години е планувана и опцията за безвъзмездна правна помощ по телефона.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР