Държавата планира да увеличи размера на помощта за отопление, която

...
Държавата планира да увеличи размера на помощта за отопление, която
Коментари Харесай

Планират увеличение на размера на помощта за отопление

Държавата възнамерява да усили размера на помощта за отопление, която получават най-бедните хора у нас. Предвижда се общата сума за петмесечния отоплителен сезон да се вдигне с 82 лв. от тази есен и да стане 456 лв.. Друга заложена смяна е разширение на достъпа на обособените обществени групи до тази помощ посредством увеличение на прага на месечния приход, осведоми " Дарик ".

Нормативните промени са оповестени за публично разискване и се чака да влязат в действие по отношение на идната акция за банкет на заявки за разпределяне на енергийните помощи . Най-голямо нарастване на подоходния предел се планува за самотно живеещите пенсионери над 75 години, самотните родители и хората с увреждания . През миналата зима помощта беше отпусната на близо 210 000 семейства.

За да могат най-бедните у нас да си разрешат по-голямо ползване на ток, дърва, газ или парно през зимата, общественото министерство предлага увеличение на киловатчасовете електрическа енергия , на основата на които се дефинира размерът на помощта за отопление. Така общият й размер за петте месеца се подвига с над 20% и става 456 лв., или по 91 лв. на месец.

Другите препоръчани промени плануват нов метод за пресмятане на диференцирания приход , който служи като предел за достъп до помощта, както и три нови обществени групи, които ще имат право на това подкрепяне - деца от 5 до 16 години, които не вървят на учебно заведение, деца от 16 до 18 години, които не учат, само че са регистрирани в бюрото по труда, както и родители на деца, които не посещават учебно заведение. За тези три групи е избран по-нисък подоходен предел за достъп до помощта, за да бъдат върнати и арестувани в учебно заведение - прагът варира сред 45 и 135 лв..

Колкото до метода на изчисляването му, основа за него става двойният размер на обезпечения най-малък приход, който се умножава по коефициент. Най-съществено нарастване на този предел ще има за самотно живеещите хора над 75 години, които се считат за най-уязвимата група - при тях изискваният приход се подвига от 233 на 278 лв..

При хората с най-тежки увреждания, които имат над 90% понижена продуктивност, приходът се усилва на 258 лв., а за самотните родители, отглеждащи дете, което посещава учебно заведение, приходът става 236 лв.. Самотните хора, които не са в пенсионна възраст, ще имат право на помощта при приход до 195 лв., а родителите на деца до 3 години - при приход до 180 лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР