Държавата отпуска допълнителни средства за производителите на зеленчуци. Субсидията ще

...
Държавата отпуска допълнителни средства за производителите на зеленчуци. Субсидията ще
Коментари Харесай

Субсидии - само за продадена земеделска продукция!

Държавата отпуска спомагателни средства за производителите на зеленчуци. Субсидията ще бъде отпускана въз основата на приходите от осъществена продукция на земеделците. Новата мярка беше оповестена на брифинг в Министерския съвет на земеделския министър Десислава Танева и производителя Красимир Кунчев, чието е и предлагането за новата скица.

„ По-голямата част от насажденията в България са заети с трайни насаждения. Нито при трайните насаждения, нито при отглеждането на животни е допустимо в границите на тази календарна година да се регистрира растеж с ограниченията, които се взимат сега. Вън от всякакво подозрение е, че плодовете, розите и отглеждането на животни се нуждаят от подкрепяне. Както се разбрахме с премиера Борисов и министър Танева, единствено да мине рецесията с ковид, ще приказва какво ще вършим и с другите браншове “, изясни Кунчев.

За разлика от в този момент настоящите ограничения за обвързаното подкрепяне, когато се искаше някакъв най-малък рандеман от декар, без да се държи сметка на каква цена е осъществен, тази мярка цели да се дадат спомагателни дотации на прихода на земеделските производители. Това значи, че земеделският производител би трябвало да създаде и да продаде надлежно зеленчуци и на база прихода, получен от продажбата, да получи допълнителни субсидии. 

„ Така даже и дребните производители ще имат персонален интерес да издават фактури, когато продават стоката си, тъй като другояче няма да получават дотация. Всеки собственик би трябвало да си направи сметка какви зеленчуци да отглежда, в какъв размер и дали ще успее да осъществя продукцията ”, аргументира се Кунчев.

Причината за смяната в метода на пресмятане на дотациите са злоупотреби с префактурирането на земеделска продукция. Например, да се продаде 1 звук краставици за 1 лев, а във фактурата написа, че се продават за 20 стотинки, като по този метод се ощетява бюджета.

„ Приехме предлагането на Кунчев тази спомагателна поддръжка да бъде по прихода, който производителите ще потвърдят като осъществена продукция ”, посочи министърът на земеделието Десислава Танева.

От през днешния ден земеделските стопани, които попадат в новия обсег на новата мярка 13.3 могат да декларират площи. За 3644 аграрни стопани, които до момента попадаха в обсега на необлагодетелствани региони по размер 13.2, само че които отпаднаха с предифинирането, първо ще получат обезщетително заплащане в размер на 25 евро на хектар.

Над 65 000 земеделци са подали заявки по другите схеми и ограничения за заплащане на повърхност, оповестиха в това време пред БНР от Държавен фонд " Земеделие ". Въпреки рестриктивните мерки в напредването, наложени поради изключителното състояние, под 4% от фермерите са подали заявките си по електронен път. Две седмици преди крайния период претендентите за субсидиране са съвсем толкоз, колкото и предходната година. 65 474 бяха в предходната акция фермерите, които желаеха евросубсидиране, а досега в системата ИСУН на фонд “Земеделие “ са подадени 65 180 заявки. Ежегодно земеделските стопани у нас декларират за финансово подкрепяне на повърхност към 39 хектара земя, като наклонността е към естествено уедряване – по-малко фермери декларират повече земя.

„ Добрата вест е, че Екологичен потенциал гласоподава включването на това заплащане като допустимо и за преходния интервал, който е 1+1 година. Това е извънредно самодейност на България, която с помощта на всичките ни депутати в Екологичен потенциал съумя завчера да мине на комисия. България съумя с още една самодейност в Екологичен потенциал, касаеща доста по-голям брой аграрни стопани - бранш " Тютюнопроизводство " и преходно национална помощ за отглеждането на животни. Това са овцете и козите без селекционен надзор. Гласува се в Екологичен потенциал в комисията по земеделие се гласоподава опцията преходно национална помощ като инструмент да остане за преходния интервал, който сега 1+1 година. Това е втори наш триумф. Очакваме до юни месец да завършваме сполучливо тези две начинания на България, които са в полза на нашия аграрни бранш ”, сподели още министърът на земеделието.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР