Държавата обяви война на опасната мода сред подрастващите - употребата

...
Държавата обяви война на опасната мода сред подрастващите - употребата
Коментари Харесай

ТВ екип си купи райски газ за 2,20 лева


Държавата разгласи война на рисковата мода измежду подрастващите - използването на божествен газ. Комисията за отбрана на потребителите стартира денонощни инспекции за продажбата му, а обмудсманът внесе законопроект за възбраната ѝ.

ТВ екип направи опит и си купи божествен газ за 2,20 лв. без проблем. 

В момента няма наредба за търговията на веществото, което медицината употребява като анестезия. Един флакон коства сред 40 стотинки и малко повече от лев, което го прави и елементарно наличен за децата.

Употребата на божествен газ обаче може да докара до тежки странични резултати. Сред тях - недостиг на жизненоважния витамин B12, анемния, гадене и повръщане, световъртеж, затруднено дишане и увреждане на централната нервната система.

Валентина признава, че е опитвала божествен газ. Разказва, че се употребява главно в нощните заведения.

„ Примерно, малолетни ги пускат в нощни заведения, което не е окей, и там се продава. Някои хора и у дома си го използват. Има и по улиците - аз съм в студентски, там също непрекъснато има по улиците капсули “, разяснява тя.

Друг наш събеседник знае от първа ръка до какво води - синът ѝ е пробвал. „ Аз не съм виждала дрогиран човек. Но ми се коства, че това е един тип дрога. Така наподобяват децата след приема на това вещество. Даже се губи равновесие, мощен световъртеж, еуфория, в действителност, все едно не са тук “, споделя тя.

Екипът ни съумя да си купи флакони от първия павилион за алкохол и цигари в столицата. Плащаме 2,20 стотинки. На касовата записка веществото е обозначено като „ цигари “.

На други павилиони в центъра на града райският газ даже се популяризира. Най-много обаче са офертите онлайн

„ Райският газ, използван при по-млади хора, може да докара до недостиг на Б12. Нарушена концентриация, мъчно запомняне, научаване на нови думи. Нарушение в сензитивността на крайниците, фината моторика, неспособност за осъществяване на редица придвижвания в всекидневието и при спортуване “, споделя доктор Ралица Маринова, анестезиолог в „ Александровска болница “.

В медицината райският газ се употребява като анестезия, само че доктор Маринова споделя, че и това към този момент е неразрешено в доста европейски страни.

У нас Комисията за отбрана на потребителите ще издава актове за краткотрайна възбрана за обектите, в които откри продажба. При повторна продажба - следва санкция от 25 000 лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР