Държавата няма нищо общо с финансовата криза в Националната художествена

...
Държавата няма нищо общо с финансовата криза в Националната художествена
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Държавата няма нищо общо с кризата в Художествената академия

Държавата няма нищо общо с финансовата рецесия в Националната художествена академия, заяви в изявление за БГНЕС министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
По думите му отговорност за неналичието на средства за заплати, поради които към този момент над 200 учители и личен състав на Академията втори месец са без хонорари, носи напълно предходният ректор проф. Николай Драчев.
" Едни и същи нелепости се вършат, по-късно се пробват да се оправдаят с страната ", заяви още министър Вълчев.
" Проф. Велислав Минеков приказва за преднамерено отношение на страната към Академията - никакво преднамерено отношение няма. В последните години годишно е увеличавана дотацията на Националната художествена академия - това беше приоритизирано от Министерството на образованието като едно от 13-те висши учебни заведения, които получи финансиране по стратегия " Региони в напредък ". Беше несъмнено като предпочитано учебно заведение по изобразителни изкуства ", добави министърът на образованието.
Министерството на образованието не се е намесвало в никакъв случай и по никакъв метод в решения на Академията, акцентира Вълчев и добави, че отговорност на ректора може да търси не МОН, а единствено и само академичната автономност - т.е. преподавателите, които съставляват университетските органи на ръководство.
На въпрос по какъв начин би трябвало да бъдат тълкувани думите на проф. Минеков, че " отговорност за положението на Академията би трябвало да носи единствено министерството на образованието ", Вълчев заяви, че ректорът на Академията еднолично взема решения и извършва бюджета на висшето образователно заведение. " По никакъв метод министерството не се меси в разпореждането с бюджета, нито пък избира ректор. Само преподавателите могат да държат виновен ректора ", добави министърът.
" Проф. Минеков не е прочут като справедлив коментатор, явно прави опити за операции и внушения като това, че са били раздадени 40 милиона лв., само че не и на Националната художествена академия, което е цялостна неистина. Правят все едно и също - вършат нелепости и се пробват да се оправдаят с страната ", заяви още веднъж Вълчев.
При този модел на академично самоуправление цялата отговорност за това какво се случва във висшите учебни заведения, се носи от академичната общественост, а на неприятната страна е неразрешено да се меси по какъвто и да било метод в ръководството на висшите учебни заведения, добави Вълчев.
На въпрос какво е станало с парите за заплати на екипа на Академията, Вълчев заяви, че незабавно е употребявал единственият инструмент, за който има права - назначил е одит във ВУЗ-а.
" Най-вероятно одитът ще удостовери неофициалната информация, коятго имаме - че вместо да платят заплатите, са платили отговорности, които са имали по контракти за строителство и поправки ", счита министърът.
Академията си е получила парите от страната, които се усилват годишно. На никого не стигат средствата, само че ректорът е взел решение да не заплати заплати, само че това, което сега се прави, е да се настройва академичната общественост против страната, счита министърът на образованието. " И тъй като няма обстоятелства, това, което стартират да вършат, е да си служат с неистини и операции ".
На въпрос дали ще се срещне с екипа на академичната общественост, откакто по-рано денем от пресцентъра на НХА оповестиха, че ще търсят среща с министъра, Вълчев заяви, че даже и да има среща, Законът за висшето обучение не разрешава отпущането на спомагателни средства, тъй като те се отпускат по специфична формула. Тя включва броя на студентите, оценка за качество и реализация, норматив по професионалните посоки, и други
Това, което може да се направи, е да се търси отговорност от ректора. Доколкото разбрах, той към този момент си е подал оставката, оттук насетне би трябвало да се направи една стратегия - финансов проект, с цел да излязат от обстановката и да платят двете неизплатени заплани на чиновниците, предложи министър Вълчев. Оттук нататък страната няма никакви законови благоприятни условия да финансира активността на НХА.
Новият ректор може да продължи да упреква страната, а може и да пристигна и дружно да потърсим решение. Проблемът е, че в част от висшите учебни заведения е развъртян синдромът на беззаконието - ректорите схващат автономията като безвластие, употребяват я единствено в лична сгода, и идеята да я пазят, е в действителност идеята да пазят личната си безнаказаност, добави министърът на образованието.
" Държавата по никакво друго време не им би трябвало, идват при нас единствено когато имат проблеми, което от наша позиция не е почтено, защото не им сме се месили по никакъв метод - нямаме и право. Правят дивотии и упрекват страната ".
На въпрос редно ли е проф. Минеков - човек, който е претендент за ректор на Академията, чак толкоз да не е наясно какви са взаимоотношенията НХА-Държава, Вълчев отговори, че и на други управителни постове във висшите учебни заведения има хора, които не са наясно по какъв начин работи страната в региона на висшите учебни заведения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР