Държавата няма никаква информация по отношение на доставките на медикаменти

...
Държавата няма никаква информация по отношение на доставките на медикаменти
Коментари Харесай

Държавата не знае какви лекарства има в складовете, лекарите - в аптеките

Държавата няма никаква информация във връзка с доставките на лекарства и проследимост на количества. Управляващата настройка си зарива главата в пясъка, макар че всички страни рапортуваха за големи и тежки проблеми. Това съобщи ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров във връзка които бяха разисквани през вчерашния ден на изключително съвещание на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание.

В първия ден от въвеждането на електронните предписания за антибиотици и медикаменти за диабет при 12% е позволена подмяна, няколко дни по-късно този % е достигал 47 - това е, тъй като на лекарите просто им е писнало.

А другояче аптеките не престават да " не съблюдават закона " и да не връщат никого, а да обезпечат лекарството до 24 часа. " Връщането на пациенти е нарушаване на закона и не разбирам за какво всички си затварят очите за това ", съобщи Маджаров.

Според него казусът с електронните предписания е поради търговски интерес и в аптеките оферират просто избран вид медикаменти. Данните демонстрират, че лекарите всеобщо предписват и генерици.
 Министърът поучава незабавните медици да се снабдят с е-подпис, с цел да пишат предписания
Министърът поучава незабавните медици да се снабдят с е-подпис, с цел да пишат предписания

При домашно посещаване няма да може да се изписват предписания

Маджаров прикани да се води информация за наличността на медикаментите по складовете.

За същото настоя и персоналният доктор Гергана Николова. Лекарите желаят осведомителна система, която да демонстрира какви са наличните медикаменти в страната. Тя изтъкна, че със наложителното въвеждане единствено на е-рецепта, се лишават сътрудници да упражняват специалността си.

Проблемът с предписването на медикаменти не е единствено системата и електронният автограф. Има отдалечени места без задоволителен обсег.

Според Николова е нужно да има прочут интервал, в който да се изписват и хартиени предписания. Тя предлага тези хартиени предписания да се съхраняват, а изписания медикамент да се вкарва в НЗИС.

Важно е да има осведомителна система, която да демонстрира какви медикаменти са налични в страната. Това би трябвало да се почисти най-бързо, безапелационна бе Николова.
 Здравният министър изключва крачка обратно за електронните предписания
Здравният министър изключва крачка обратно за електронните предписания

Той е уверен, че системата за издаване на електронни предписания ще се оптимизира
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР