Държавата няма да връща пари от наложените глоби по Програмата

...
Държавата няма да връща пари от наложените глоби по Програмата
Коментари Харесай

За да не се измъкнат тарикатите с къщи за гости, ще има законови промени

Държавата няма да връща пари от наложените санкции по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР). Това излиза наяве от промени в Закона за подкрепяне на земеделските производители, импортирани от депутати от ГЕРБ отпред с новия началник на земеделската комисия Мария Белова, написа в. " 24 часа ".
Предложението идва, откакто Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно направи оскъдна методиката за налагане на наказания за планове по ПРСР, в това число така наречен къщи за посетители. Мотивът на съдиите е, че шефът на фонд " Земеделие " (ДФЗ) няма право да издава нормативни административни актове.
Досега Европейски Съюз е наложил на страната ни 11 млн. евро наказания поради нарушавания на планове за къщи за посетители. От ДФЗ са наложили санкции настрана с 10 млн. лв. по оповестената за оскъдна методика. Решението на съда дава право на глобените изпълнителни планове да си изискат възобновяване на санкциите, а парите да бъдат платени от държавната хазна.
С поправките в закона обаче се дава право на ръководителя на ДФЗ да издава актове, като се споделя, че ще бъде направена и методика, по която да се постановат глобите. За да няма разногласия дали това се отнася единствено за случаи отсега нататък, вносителите показват, че наредбите важат и за наложени финансови наказания и преди влизането на закона в действие.
Освен това е записано, че обжалване на актове за наказания няма да стопира тяхното деяние. С други текстове вземанията на ДФЗ по административен акт или административен контракт се афишират за обществени и могат да се събират по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Предвижда се още фондът да може да издава заповед за неотложно събиране на наложени наказания, когато те са оповестени за обществени вземания.
Инициативата е реалност и откакто Actualno.com се свърза с дирекция " Договориране " в ДФЗ, отговаряща за Програмата за развиване на селските региони (ПРСР), като зададе съответен въпрос - в случай че като лице, осъществило план по ПРСР, са ни наложени финансови корекции според методиката и това е доказано от съда, в този момент може ли да апелираме след смяната на методиката. Отговорът беше: " Не можем да разясняваме ", само че с самопризнание, че най-вероятно данъкоплатците ще покрият корекциите, макар изказванието, че в дирекцията няма нормативен документ с щемпел за хипотетичния случай и надлежно не може да се разясняват хипотези от медиите или Фейсбук.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР