Държавата няма да участва в покупката на ЧЕЗ. Новият развой

...
Държавата няма да участва в покупката на ЧЕЗ. Новият развой
Коментари Харесай

Горанов: Държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ

Държавата няма да взе участие в покупката на ЧЕЗ. Новият процес по сагата със договорката бе разгласен от финансовия министър на съвещание на краткотрайната парламентарна комисия, основана за изясняване на приватизацията и плануваната продажба на електроенергийния оператор. от думите на Горанов стана ясно още, че обявената от него позиция е съгласувана с премиера Бойко Борисов. 

„ В последните седмици с премиера сме се обединили, че присъединяване на страната е нецелесъобразно, не бихме взели участие в такава договорка “, съобщи финансовият министър, представен от bTV. По думите му, дали договорката ще се осъществя или не, е отвън регулаторните функционалности на страната.

" Нямаме желание като изпълнителна власт да се намесваме в частно-правни връзки ", безапелационен e Горанов.

Той напомни, че откакто се е появила първата информация за подписването на прелиминарен контракт сред ЧЕЗ и " Инерком " за продажбата на активите на ЧЕЗ в България, публичната реакция и въпросът е бил къде е ролята на страната в една сходна договорка, добавя DarikNews.

Това е предизвикало премиера Борисов и членове на държавното управление да предизвикват среща със притежателя " Инерком " Гинка Върбакова. На нея са поискали информация за договорката и дали е допустимо българската страна да стане част от тази договорка.

От страна на притежателя на " Инерком " е била декларирана подготвеност да допусне българската страна в договорката под една или друга форма, като обаче не са били обсъждани способи или запаси, с които страната да се включи в сходна договорка. Освен това тогава от притежателя на българското сдружение е било оповестено, че сходна информация не може да бъде коментирана преди единодушието на чешката страна, с която имат контракт за конфиденциалност.

След тази среща, в отговор на публичните упования, държавното управление е оповестило подготвеност за интервенция на българската страна в договорката. Уговорката била Гинка Върбакова да организира диалог с чешката страна дали тя е подготвена да допусне българската страна в тази договорка. 

Официален отговор по този въпрос досега към българското държавно управление към момента няма.

" Въпреки публичния интерес, ние не считаме, че това е методът за отбрана на ползите на българските жители - т.е. включването на българската страна в една сходна договорка ", посочи Владислав Горанов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР