Държавата няма да придобива вземания на Булгаргаз“ и БЕХ от

...
Държавата няма да придобива вземания на Булгаргаз“ и БЕХ от
Коментари Харесай

Топлофикация София остава без държавна помощ

Държавата няма да придобива вземания на „ Булгаргаз “ и БЕХ от „ Топлофикация София ", заяви пресслужбата на служебния кабинет. Правителството е отменило решенията на предходния кабинет за договорката заради риск мярката да бъде оповестена за неприемлива държавна помощ. Това се е случило по предложение на министъра на енергетиката Владимир Малинов.
Както е известно държавното управление на Николай Денков реши страната да придобие дълга на Топлофикация София към „ Булгаргаз “ ЕАД и " Български енергиен холдинг " ЕАД в размер до 1.6 милиарда лева В подмяна на това БЕХ трябваше да преведе 720 млн. лева във Фонд " Сигурност на електроенергийната система ". Финансовата интервенция бе планувана да се реализира с бюджета на Министерството на енергетиката за спомагателни заплащания, а на министъра на енергетиката беше предоставено да организира договаряния и да придобие от името на страната въпросните вземания.
Законът за обществените финанси постановява, че, когато се отпускат средства за сметка на бюджета на обещано ведомство в интерес на небюджетни организации, ръководителят на ведомството е виновен за осъществяването на оценка за сходство със законодателството в региона на държавните помощи, се споделя в прессъобщението.
За плануванаъа мярка е следвало да се изпрати съобщение до Европейската комисия за правна сигурност, а това не е направено.
Сделката за 1.6 милиарда лева бе и една от аргументите Народното събрание да ограничи някогашния финансов министър Асен Василев да прави разплащания отвън пенсии, заплати и режийни. Въпреки това при сдаването на властта стана ясно, че сумата е изтеглена от Фискалния запас, което по думите на служебния финансов министър Людмила Петкова е и причина през първата седмица на април парите в запаса да паднат до 6.7 милиарда лева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР