Държавата ни може да поеме на вътрешния пазар нов дълг

...
Държавата ни може да поеме на вътрешния пазар нов дълг
Коментари Харесай

България ще поеме още половин милиард лева дълг |

Държавата ни може да поеме на вътрешния пазар нов дълг за още половина милиарда лв. под формата на 5-годишни съкровищни облигации, излиза наяве от разгласен през днешния ден аукцион на Българска народна банка, плануван за 8 ноември.

С него новопоетият дълг от началото на годината може да доближи 2 милиарда и 800 милиона лв. при бюджетен предели от 4,5 милиарда лв..

Предишната седмица бяха пласирани 10,5-годишни държавни скъпи бумаги за 500 млн. лв. при релативно слаб интерес и висока рентабилност.

На следващия аукцион ще бъде преотворена емисията 5-годишни бумаги, които бяха пуснати на пазара за първи път на 24 февруари 2021 година Те са с падеж на 24 февруари 2026 година

Последният аукцион на тези 5-годишни бумаги се организира на 11 октомври 2021 година, когато бяха пласирани облигации за 500 млн. лв. при междинна годишна рентабилност от -0,02% и коефициент на покритие от 1,23 пункта. Постигнатата това рентабилност беше по-неблагоприятна (по-висока) за страната от предходните предлагания на същите бумаги.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР