Държавата не само няма да губи пари, както е в

...
Държавата не само няма да губи пари, както е в
Коментари Харесай

Д-р Стойчо Кацаров: Държавата може да печели от здравето

Държавата освен няма да губи пари, както е сега, само че и ще печели от опазването на здравето, в случай че се огледа на здравето като стопанска система. Тази позиция изрази служебният здравен министър д-р  на полемика, проведена от съюзите на лекари и фармацевти и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, съобщи.

В дебата с изключение на него участваха и шефът на здравната каса проф. Петко Салчев, шефовете на лекарския съюз доктор Иван Маджаров и на фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова и представители на политическите сили - проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ, доктор Александър Симидчиев от “Демократична България ”, проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия и Константин Георгиев от “Изправи се! Мутри вън! ”.
 Разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни Разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни
От 22 юни се позволяват свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни, по преценка на лекуващия доктор по отношение на здравословното съ...

“Здравната система би трябвало да се преглежда като стопанска система а не като администрация, обществена активност или държавен разход. Това е икономическа активност, която може да носи доходи и облага даже на държавния бюджет ”, съобщи министър Кацаров. Той изиска да се разиска съществено въпросът дали не би трябвало да има частни съперници на здравната каса. Основната цел на здравната система съгласно него трябвало да бъде повишение на качеството и продължителността на живота. Тристълбов модел, само че в заплащането на медиците ще помогне да се привлекат и задължат фрагменти в неатрактивни места, съобщи пък някогашният здравен министър проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. Той напомни, че като министър предложи смяна в наредби за заплатите на лекарите, тъй че те да бъдат увеличени.

Общините, лечебните заведения и страната да заплащат заплатите на медици в дребните обитаеми места, в които има рецесия, предвиждаха измененията, препоръчани от Ангелов. Не процентът на финансиране в опазването на здравето е дребен, а Брутният вътрешен продукт и би трябвало да се работи върху това, уточни още някогашният министър. Нужна е работа въху скринингови стратегии, съответно за някои постоянно срещани онкозаболявания, както и развиване на доболничната помощ, предложи още Ангелов.

За най-малко три източника на финансиране на здравната система се разгласи и доктор Александър Симидчиев от “Демократична България ”. Като парите трябвало да идват от здравната каса, застрахователи и трети източник, който да покрие изцяло здравната профилактика на популацията. “Трябва да имаме най-малко три източника на финансиране със своите пропорции, те ще ни дадат по-добро опазване на здравето и пациентът ще усеща качеството. Трябва да реализираме единодушие към детското и майчиното опазване на здравето, дигитализацията и профилактиката ”, сподели Симидчиев и добави, че структурните цели в бранша би трябвало да са свързани със тактика за цифровизация на опазването на здравето и за развиване на образованието в системата. Да се направи осигурителен пул за въвеждане на новаторски технологии, а не да се чака на страната да прави фондове, предлага шефът на здравната каса проф. Петко Салчев.

“По света има пулове, в които вземат участие пенсионни фондове и други. Върху тези образци би трябвало да се намерения ”, изясни той. Салчев предлага още всички медикаменти до 20 лева да стартират да се покриват 100% от здравната каса, тъй като точно при тях били и най-големите доплащания от българските пациенти. “Здравеопазването не е стопанска система, а съществена обществена функционалност на страната дружно с образованието ”, опълчи се обаче на концепциите за демонополизация онкохематологът проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия. Според него новото държавно управление би трябвало да се заеме още от есента с модела на финансиране. Политически неиздържано обаче било предлагането на напълно частно опазване на здравето по швейцарския модел у нас, защото страната ни е най-бедната в Европейски Съюз. Именно към него обаче “вървим в последните 15 година със ситни крачки на гейша ”, сподели Михайлов.
 Кацаров: Ваксинационният щаб ще бъде закрит, ще има Консултативен съвет Кацаров: Ваксинационният щаб ще бъде закрит, ще има Консултативен съвет
Ваксинационният щаб ще бъде закрит и на негово място ще бъде основан Консултативен съвет по имунизация. В него няма да има визиите...

Сред минусите на системата, които той уточни, са високата смъртност от предотвратими болести, което е абсурд при преобладаваща болнична система у нас. Според него средствата не се разходват дейно и в интерес на пациентите. Заради това акцентът в развиването на опазването на здравето трябвало да е ориентиран към доболничната помощ и понижаване на Данък добавена стойност върху медикаментите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР