Държавата не само че не отнема деца от семействата им,

...
Държавата не само че не отнема деца от семействата им,
Коментари Харесай

Зорница Русинова: Държавата няма да отнема деца от семействата им

" Държавата освен че не лишава деца от фамилиите им, тя постоянно е търсила способи да ги поддържа в развъждането и възпитаването. "

Това съобщи зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова в Созопол.

Тя оспори няколко тези, които се популяризират в обществените мрежи и провокират подправени вести и операция на публичното мнение.

" Две са в действителност измененията в Закона за протекция на детето и спомагателните промени в Закона за обществените услуги. Първата е да се махне от законодателството дефиницията " дете в риск-дете с увреждане " , която към този момент е архаизъм.

" Не всяко дете с увреждане може да бъде дете в риск - има доста, които пълноценно се отглеждат от фамилиите, имат поддръжка и няма риск това дете да бъде изоставено ", разясни Русинова.
 Слухът за лишаване на деца - офанзива против образованието
Слухът за лишаване на деца - офанзива против образованието

От МОН и МТСП опровергават всевъзможни клюки

Втората смяна е координационен механизъм сред Министерството на труда и обществената политика, Министерство на вътрешните работи, общините, Спешна помощ и други институции.

" В случай на принуждение или занемаряване на деца да има своевременна съгласуваност сред страните с отношение по проблема " , уточни зам.-министър Русинова.

Тя разяснява и готовността на страната от началото на идната година да финансира българи, които ще се завърнат от чужбина и ще работят у нас. Освен осведомителни услуги за работни места и устройване в съответен град са планувани редица ограничения. Условието за помощ е индивидът да даде подписан контракт с шеф у нас.
 70% от българите в чужбина биха се върнали да работят у нас
70% от българите в чужбина биха се върнали да работят у нас

Държавата ще ги подтиква с 1200 лева месечно за задачата

Зам.-министърът акцентира още, че от януари 15 млн. лева ще бъдат ориентирани от държавния бюджет за обособяването на " Детски кътове ".

Услугата ще е почасова - до 4 часа, а не целодневна. Новата скица ще е ориентирана към фамилиите с дребни деца и планува да се реализира в огромните градове, където има дефицит на детски ясли и градини, и това пречи на пълноценната реализация на член от фамилията.

" За основаването на детските забавачки на работното място, работодателите ще аплайват по план за финансиране от 50 до 150 хиляди лв. " , добави зам.-министърът на труда и обществената политика.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР