Държавата направи много малка информационна кампания относно санирането - че

...
Държавата направи много малка информационна кампания относно санирането - че
Коментари Харесай

НСОРБ за санирането: Държавата не обясни, че средствата са малко и няма да стигнат за всички

Държавата направи доста дребна осведомителна акция по отношение на санирането - че ресурсът е мощно стеснен и няма да стигне за всички. Това разяснява в " Още от деня " Силвия Георгиева - изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините (НСОРБ).

" В публичната шумотевица доста малко се приказва за съответните цифри, а точно - броят на притежатели, които желаят да обновят жилищните си здания със средства от еврофондовете. В тази процедура 152 български общини подадоха във Министерство на регионалното развитие плановете на 3068 здания, за които се търси финансиране за близо 4 милиарда лева Наличният запас в действителност е единствено 1 милиард. Напрежението беше провокирано, тъй като в този запас се вместват едвам 756 здания ".

Сдружението на общините няма контролни функционалности по отношение на разпределението на средствата, а си партнира районното министерство, изясни Георгиева.

Оценката на постройките е направена по авансово оповестена методика, само че в обществото има подозрения, че евентуално част от обследванията не са задоволително справедливи или са със повишени критерии.

" Регионалният министър съобщи, че при нужда ще бъдат проврени документите на постройките. Ние като организация ще обсъдим обстановката, митингите. В понеделник имаме среща с министър Цеков и ще разчитаме да обсъдим вероятния излаз ", разяснява Георгиева.

Разговорът с страната би трябвало да се води в два аспекта - първо по съответната процедура, а след това - какво ще се случи със постройките в аварийните описи, сподели още тя.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР